Cégvilág

Támadás a Fehér Ház ellen - Online játékoktól félnek a politikusok

Az ellenőrizhetetlenségtől rettegő nemzetbiztonsági szervek egyre élénkebben érdeklődnek az online játékok és a virtuális világok iránt. Mind többször hangoztatják, hogy a bűnözők, terroristák egyre magasabb szinten használják a világhálót toborzásra, kiképzésre, önszerveződésre, kapcsolattartásra.

Ennek egyik új eleméről számolt be a Wired, miután a múlt héten egy nemzetvédelmi konferencián a Pentagon által alapított egyetem egyik tanára arról tartott előadást, hogy a népszerű online játék, a World of Warcraft kiválóan alkalmas arra, hogy a terroristák például megszervezzenek – mi mást? – egy nukleáris támadást a Fehér Ház ellen – olvasható az ITcafén.

A letölthető diavetítésből kiderül, hogy dr. Dwight Toavs az internetes technológia nemzetbiztonságot érintő lehetséges hatásairól beszélt, majd előadása második részében felvázolt egy elképzelt forgatókönyvet, amikor a terrortámadásra készülők a World of Warcraft (WoW) felületén, annak lehetőségeit kihasználva szerveznek meg egy atomcsapást az Egyesült Államok fővárosa ellen.

Az általa ismertetett helyzetben két, egymással chatelő harcos beszéli meg egy, a virtuális világban található helyszín elleni közös rajtaütésüket. Ám a látszatra mindennapos, szokásos csevegés mögött rejtett tartalmak vannak, s a professzor a következő táblákon feloldja nekünk a „titkosítást”, melyet a beszélgetők használtak: a beszélgetésben szereplő neveknek megvan a való világbeli megfelelőjük, s ez esetben például a White Keep a Fehér Ház, a Dragon Fire egy nagy erejű fegyver stb.

terrorista politikus warcraft játék online
Kapcsolódó cikkek