Cégvilág

Tiszta olajat a pohárba! - OMV-Hanfa adok-kapok INA-ügyben

A horvát tőkepiaci felügyelet (Hanfa) felkérte az OMV osztrák olajipari vállalat vezetőit, hogy fejtsék ki az INA-val kapcsolatos álláspontjukat - olvasható a Jutarnji list című horvát napilapban.

A Hanfa ezt Gerhard Roiss OMV alelnöknek a Globus című hetilapban megjelent bírálatára közölte. Roiss szerint az INA további privatizálási folyamata "nem átlátható". 

A Globus szerint az OMV vezetője "nem tartja tisztának" az INA értékesítését. - Részt kívánunk venni az INA privatizálásában, de csak abban az esetben, ha a privatizációs folyamat átlátható- fejtette ki Roiss a Globusnak.

Ante Samodol, a Hanfa vezetője erre válaszul azt mondta, hogy "az OMV-t senki sem akadályozza meg abban, hogy ajánlatával előálljon, és törvényesen fellépjen a Mollal szemben, az azonban teljesen elfogadhatatlan, hogy a vállalat a harcát az INA-ért a sajtóban folytatja". - Az OMV ugyanannak a játéknak a megismétlésével próbálkozik, amit tavaly Magyarországon akart eljátszani - mondta a horvát tőkepiaci felügyelet vezetője. Az osztrák olajipari cég horvátországi ügyvédjén keresztül jelezte, hogy hajlandó jelentősen nagyobb összeget fizetni az INA-ért "bizonyos feltételek mellett" - tette hozzá Samodol.

A HANFA a maga részéről hivatalos nyilatkozatot adott ki pénteken arról, hogy az OMV ügyvédje tájékoztatta: a korábban általa említett 3000 kunás ajánlat nem az OMV hivatalos álláspontja, hanem csak az ő tanácsadói véleménye.

A Mol, amelynek eddig tulajdoni részesedése 25 százalék, az INA olajipari csoport közkézi részvényeire részvényenkénti 2800 kunás (393 euró) nyilvános vételi ajánlatot tett, amely 1,185 milliárd eurós ajánlatnak felel meg. A horvát olajipari konszern további 44 százaléka állami tulajdonban van, és a Mol részvénycsere megoldással e részről is tárgyal a horvát illetékesekkel. A Mol erre az INA-részesedésre elővételi joggal rendelkezik.

OMV INA Hanfa Mol
Kapcsolódó cikkek