Cégvilág

A CIB Bank székháza előtt tüntettek a Zalabaromfi beszállító tenyésztői

A Zalabaromfi baromfifeldolgozó vállalat beszállítóinak megbízottai mintegy 30-an tiltakoztak kedden délelőtt Budapesten a Medve utcában a CIB Bank Zrt. székháza előtt.

A tüntetők a termelői konzorcium nevében azt követelték, hogy a CIB Bank nyújtson segítséget a dolgozók bérének kifizetéséhez, továbbá tegye lehetővé a tenyésztőknél lévő állatállományok ellenértékének kifizetését is.

Továbbá a pénzintézet szüntesse meg az állatok takarmányozását és vágását gátló magatartását, ezzel enyhítve az állatállományok "szenvedését". Emellett a tenyésztők képviselői követelték azt is, hogy a náluk lévő állatállományok levágásának késleltetése miatt felmerült károkat térítse meg a CIB Bank a tenyésztőknek.

Király László, a tenyésztők egyik képviselője az MTI-nek elmondta: a termelők kára mintegy 1,2 milliárd forint, amelyből 800 millió forint kifizetésére esélyt sem látnak. Ez utóbbi összeg kifizetéséhez szeretnék kérni a CIB Bank segítségét, amennyiben ez nem lehetséges úgy a termelők az államtól várnak valamiféle segítséget. Közölte: a témáról és arról, hogy a termelők miként folytathatnák tovább tevékenységüket délelőtt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban az agrártárca vezetőjével, Gráf Józseffel folytatnak megbeszéléseket a tenyésztők képviselői. Elmondása szerint a termelők úgy számolnak, hogy a tenyésztés fenntartásához egy feldolgozóra is szükség van, a múlt évben a Zalabaromfinál mintegy 7,5 millió csirkét és 1,2 millió pulykát vágtak le. Ez összesen mintegy 26 ezer tonna feldolgozott árut jelentett. Ahhoz, hogy a cégnél a feldolgozást a termelők esetleg újraindíthassák mintegy 2 milliárd forintnyi forgóeszköz-befektetésre és további mintegy 2 milliárd forint beruházásra volna szükség. Azaz a Zalabaromfinál összességében 4 milliárd forintért lehetne újraindítani a termelést.

A CIB Bank kommunikációs igazgatója, Bognár Károly vette át a petíciót. Az átadást követően Dodonka József, a termelői konzorcium vezetője azt mondta, hogy a kommunikációs igazgató a CIB Bank együttérzéséről biztosította a tenyésztőket és közölte, hogy üzleti alapon a pénzintézet hajlandó volna velük együttműködni, ha erre az agrártárca is hajlandóságot mutatna. A CIB Bank kommunikációs igazgatója ezt követően az újságíróknak elmondta: a pénzintézet a vitás kérdéseket a tárgyalóasztalnál kívánja megvitatni és szerintük ennek helyszíne nem lehet az utca. Megerősítette továbbá azt is, hogy a pénzintézet profilidegen tevékenységbe, azaz mezőgazdasági integrátori szerepbe nem kényszeríthető. A Csillagszem Állatvédő Alapítvány elnöke, Abonyi Mónika az újságíróknak felolvasta azt a büntetőfeljelentést, amit az általa képviselt szervezet adott be a rendőrségre állatkínzás miatt.

tüntet zalabaromfi tenyésztő CIB
Kapcsolódó cikkek