Cégvilág

A Magyar Telekom nem érzi a hitelpiaci zavarok hatását

A Magyar Telekom Nyrt. üzletmenetét nem befolyásolták eddig a globális hitelpiaci zavarok, és a vállalat hitelfelvevő képessége sem változott - közölte Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatója kedden.

 A vezérigazgató megerősítette a vállalat 2008 évi bevételi céljait és azt, hogy a Magyar Telekom terjeszkedni szándékozik a közép-és kelet-európai régióban. A Deutsche Telekom vállalata stabil árbevételre számít az idén, és az EBITDA (kamat, adózás, és az értékcsökkenési leírás előtti) eredmény enyhe mérséklődését várja a múlt évihez képest.

A vezérigazgató nem részletezte a 2009 évi célokat, ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a nyersanyag- és főként az üzemanyagárak globális csökkenése növelheti jövőre a háztartások vásárlóerejét, így a távközlési szolgáltatásokra rendelkezésre álló összegeket is.



Mattheisen a Magyarországon dolgozó külföldi újságíróknak adott sajtóreggelin kifejtette, hogy a Magyar Telekomot jelenleg nem érintik a hitelpiaci válság fejleményei, szerinte a "magyar pénzügyi rendszer elszigeteltebb, ami bizonyos védelmet nyújt". Elképzelhetőnek tartja, hogy a hitelpiaci válság olyan helyzetet teremtsen, amelyben a cégek tőkeráfordításaik mérséklésére kényszerülnek, és több távközlési szolgáltatásra tarthatnak igényt, mivel ezzel mérsékelhetik az üzleti utak, találkozások számát.

A Magyar Telekom vezetője emellett a vállalatoknak nyújtott alkalmazási szolgáltatások, és az internethez kapcsolódó fejlesztések, a széles sávú mobil és a vezetékes szolgáltatások terén lát eredményjavulásra lehetőséget a következő két-három évben. Hosszabb távon nem maradhat a magyarországi internet ellátottság a mostani nagyon alacsony, 30-35 százalékos szinten - jegyezte meg.

Egyidejűleg a magyarországi gazdaságnövekedési ütem mérséklődésének hatását a Magyar Telekom külföldi terjeszkedéssel kívánja ellensúlyozni. A vállalat Ukrajnában, Koszovóban, Boszniában, és Szlovéniában keres lehetőségeket. Szlovéniában a nemzeti távközlési szolgáltató 49,13 százalékára kiírt tendert leállították az idén, mivel kevés pályázó jelentkezett. "A Telekom Slovenia iránt változatlanul érdeklődünk, de sok múlik az áron" - közölte. A piaci részesedése alapján legnagyobb magyar távközlési társaságnak a Deutsche Telekom AG a többségi tulajdonosa.

Magyar Telecom igazgató vezér
Kapcsolódó cikkek