Cégvilág

A MÁV-ÁBE tanulsága? Vége lehet a biztosítóegyesületeknek

A Pénzügyminisztérium javaslata szerint személyautóra nem köthetnének 2012-től kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) a hazai biztosítóegyesületek.

Mindez a pénzügyi salátatörvényben áll, amelyet a Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a kormány a közelmúltban terjesztett az Országgyűlés elé. Eszerint egy biztosítóegyesület csak akkor művelhet felelősségbiztosítási tevékenységet, ha az kapcsolódik a tagjai által rendszeresen végzett szakmai, gazdasági tevékenységhez.

A változás súlyosan érintené a piacon tevékenykedő nagy egyesületeket, hiszen azok bevételének túlnyomó része a személyautókra kötött kötelezőből származik. A Közlekedési Biztosító Egyesület (Köbe) a napokban nyílt levélben tiltakozott az intézkedés ellen: szerintük ezek az elképzelések ellentétesek az EU-tagországok gyakorlatával.

A Köbe hangsúlyozza: a tervezett korlátozás súlyosan versenyellenes, a biztosítási piac fogyasztóinak a biztonsága érdekében inkább egy garancia alap létrehozását javasolják, amelyet a biztosítók által jelenleg is fizetett tűzvédelmi hozzájárulás egy részének átcsoportosításával lehetne létrehozni – mondják a biztosítónál.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

PM egyesület biztosító törvény minisztérium
Kapcsolódó cikkek