Cégvilág

Ad pénzt a kéregetőknek, végez önkéntes munkát?

A Reader's Digest felmérést végzett olvasói körében arról: hogyan viszonyulnak a társadalmi gondoskodáshoz és a jótékonysághoz. Az eredményeket pozítívként értékeli a cég.

A Reader’s Digest olvasói jótékonysághoz, kölcsönös támogatáshoz fűződő viszonyát mérte fel. A lap kutatása kimutatta: leginkább az idősek maradnak egyedül, 30-tól 44 éves korig azonban kevés embernek kell magában boldogulnia.

Tíz megkérdezettből legalább nyolc ember (84%) adakozott már jótékony célra, jellemzően 500 és 5 000 Ft közötti értékben. A többség nem ad kéregetőknek (75%), aminek egyik fő oka, hogy a vidéken élők nagy része a hétköznapokban nem találkozik koldusokkal. A jövedelemadó kétszer egy százalékának felajánlásáról állítása szerint az szja-t fizető felnőttek (nem nyugdíjasok) 74%-a rendelkezik.

Az olvasók 68%-a nyilatkozott úgy, hogy végzett már önkéntes munkát. Ugyanez az adat Lengyelországban 19%, Szerbiában 31%, míg Szlovéniában 58% volt.  Az összes megkérdezett 46% adott valaha vért – ebben elsősorban a férfiak jeleskednek.

Azonban a nők gondoskodóbbak, mint a férfiak – derül ki a felmérésből. A megkérdezett nők több mint 58 százaléka beszélgetett olyan emberrel, akiről azt gondolta, hogy magányos, míg a férfiaknak csak 49 százaléka. A rászorulókat is inkább ők látogatják (54 százalék, szemben 45 százalékkal).

jótkényság Reader's Digest adomány kéregető rászoruló
Kapcsolódó cikkek