Cégvilág

Állatvédők feljelentették a Zalabaromfit

Állatkínzás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon, mert szerintük a Zalabaromfi Zrt. magára hagyott és éhhalálra ítélt 355 ezer pulykát - tájékoztatta Abonyi Mónika, az alapítvány elnöke szombaton az MTI-t.

A szolnoki székhelyű alapítvány a híradásokból értesült a Zalai Baromfitartók Közösségének gondjairól: a pulykatartók jelenleg a megtakarított pénzükből, vagyonukból fedezik a náluk elhelyezett állatok takarmányozását.

Az állatvédők közölték: a Zalabaromfi napospulykákat helyezett ki a termelőknél, és megígérte, hogy a nevelésükhöz szükséges takarmányt biztosítja, illetve az állatokat átveszi vágására. Ezzel szemben a cég az év közepe óta nem ad takarmányt, nem fizette ki a levágott állatok után járó pénzt, illetve szeptember 10. óta nem veszi át a vágásérett állatokat. Az állatvédők szerint jelenleg 35-40 ezer túltartott pulyka él a telepeken: ha az állatokat nem vágják le a megfelelő súly elérésekor, összezsúfolódnak, s kannibalizmus is kialakulhat közöttük.

A Zalabaromfi cégcsoport folyószámláit szeptember elsején zárolta a CIB Bank, de a beszállítók, termelők ezt csak szeptember 10-én tudták meg. Addig folyamatosan szállították a szárnyasokat, annak ellenére, hogy az erre az időszakra járó 800 millió forint körüli összeget nem kapták meg. Ezután a takarmánykeverők október 15-én leállították néhány napra a takarmány-ellátást, mivel úgy vélték, ők sem jutnak pénzükhöz. Időközben a termelők megállapodtak a sárvári SáGa Élelmiszeripari Zrt-vel arról, hogy a heti 18 ezer vágásra érett pulykából 8 ezret a cég átvesz.

Dodonka József, a termelői konzorcium vezetője az MTI kérdésére ezzel kapcsolatban elmondta: a megállapodást követően a keverők vállalták, hogy a hónap végéig még hiteleznek takarmányt az állattartóknak. Hozzátette: a bizonytalanság miatt a termelők a jövő kedden demonstrációt tartanak Budapesten a CIB Bank és a földművelésügyi minisztérium előtt. A békés megmozdulással 350 ezer állat sorsára kívánják felhívni a figyelmet.

pulyka zalabaromfi állatvédők állatkínzás
Kapcsolódó cikkek