Cégvilág

Az OMV keze is benne van: földgáz-kikötőt építenek a Krk-szigeten

Jövőre indulhat a horvátországi Krk-szigetre tervezett LNG-terminál építése, a horvát kormány ugyanis jóváhagyta a beruházó konzorciumnak a helyszínre vonatkozó kérelmét.

A horvát kormány jóváhagyásának köszönhetően az Adria LNG konzorcium 2009 végén megkezdheti 800 millió eurós beruházással a cseppfolyós földgáz fogadó kikötő építését a Krk-szigeten. A projekttag OMV közleménye szerint az Adria LNG növeli az európai gázpiacok ellátásának biztonságát, s általa az OMV Gas & Power GmbH tovább erősíti pozícióját a rohamosan növekvő európai LNG-piacon.

Az új LNG terminál a gázellátás fejlesztésének köszönhetően a teljes régió számára előnyös lesz. A kormánydöntés a konzorcium további fejlesztéseire is bátorítólag hat, és horvát partnerek bevonására vonatkozó megállapodás is várható a közeljövőben.

Mi is ez?

A Krk-szigeti új gázneműsítő terminál LNG-tankerek számára épül, és akár 265 ezer köbméter tároló kapacitású hajót is tud majd fogadni. A terminál a tervek szerint 2014-ben kezdi meg működését, éves feldolgozó kapacitása megközelítőleg 10 milliárd köbméter lesz. A mostani projekttagok az E.On Ruhrgas (Németország) 31,15% az OMV (Ausztria) 25,58 % a Total (Franciaország) 25,58% az RWE (Németország) 16,69% és a Geoplin (Szlovénia) 1,00%

Krk-sziget -->

OMV Adria LNG krk
Kapcsolódó cikkek