Cégvilág

Bayer Mihály: Törökország gázigénye meghiúsíthatja a Nabuccót

A Turkish Daily News Washingtonból keltezett szombati jelentése szerint Törökország igénye, hogy hozzájusson a Nabucco csővezetéken Európába menő földgázmennyiség 15 százalékához, megakadályozhatja a kormányközi megállapodás létrejöttét.

A török lap Bayer Mihály, a projektben illetékes magyar nagykövet kijelentését idézte, aki szerint a Nabucco partnerei úgy vélik, ez lehetetlenség, mert megroppantaná a csővezeték pénzügyi megvalósíthatóságát. Egyre közelebb jutunk ahhoz a ponthoz, amikor a kormányközi megállapodás hiánya meghiúsíthatja a projekt kereskedelmi részét – hangoztatta a magyar nagykövet egy washingtoni sajtóklubban.

Bayer utalt arra, hogy Törökországnak földgázhiánnyal kell szembesülnie 2011-re, mert eddig nem sikerült elegendő mennyiségű gázt szerződésben lekötnie igényeinek kielégítésére. A Nabucco csővezeték a tervek szerint 2013-ra lenne üzemképes. Az érintett országok és vállalatok most azon dolgoznak, miként vehetnék rá Törökországot arra, hogy feladja követelését, és a potenciális gázhiányt alternatív forrásokból fedezze – hangoztatta Bayer, aki szerint eddig még nem sikerült kölcsönösen elfogadható megoldást találni. Úgy gondolom, ezt politikai szinten kell rendezni – tette hozzá a magyar nagykövet a Turkish Daily News szerint.

csővezeték bayer mihály Nabucco Törökország gázhiány gázigény
Kapcsolódó cikkek