A Mol Nyrt. ma átutalta a sikeres önkéntes nyilvános vételi ajánlat eredményeként tulajdonába került 22,155 százalékos INA részvénycsomag ellenértékét, 6,2 milliárd kunát (872,66 millió euró) a horvát Központi Letétkezelő Hivatalnak. A tranzakcióhoz a fedezetet a rendelkezésére álló szabad forrásokból biztosította, áll közleményében.

Következhet, talán folyik is a tárgyalás a horvát állammal az újabb INA hányad megvásárlásáról, amiért a magyar cég saját részvényeivel fizetne. Ám a 11 ezer forint körüli részvényárfolyamon álló társaság nem siet. "Megvan a pénzünk tevékenységünk 2010-ig való finanszírozására, de semmit sem sürget minket arra, hogy mielőbb többségi ellenőrzést szerezzünk a horvátországi cégben", idézi Mosonyi György vezérigazgatót a Reuters. Mint elmondta, a Molnak 2,1 milliárd eurós hitelkeret áll a rendelkezésére, ám ebből csak alig valamivel több mint 800 millió euróba kerül az INA-hányad. (Közel 900 millió euró volt.)

Az ügylet után a Mol már az INA 47,15 százalékát ellenőrzi, ezzel annak legnagyobb tulajdonosává vált.  Összesen 2,215 millió részvényt vett, egyenként 2800 kunáért, aminek alapján a társaság piaci értéke 28 milliárd kuna (5,34 milliárd dollár).