A szeptember elején létrejött FOTA (Formula One Teams Association), a csapatok szövetsége új ötlettel állt elő a Forma-1 istállói közötti erőviszonyok kiegyenlítésére. Azt szeretnék elérni – legalábbis a kis csapatok mindenképpen – hogy a Bernie Ecclestone irányítása alatt álló cégbirodalma által birtokolt kereskedelmi jogok hasznából azonos mértékben részesüljön minden team.

Jelenleg a Concorde szerződés értelmében a kereskedelmi jogok értékesítéséből és hasznosításából származó bevételek 47 százalékát kapják a csapatok - a többi a tulajdonost, illetve a Nemzetközi Automobil-szövetséget (FIA) illeti meg - de ezen a 47 százalékon sem egyelő arányban osztoznak a csapatok.

A vb-n jól teljesítő élmenők kapják a nagyobb összeget, míg a kisebb költségvetésű, gyengébb istállóknak kevesebbel kell beérnie. Ez a rendszer pedig tovább tágítja a rést a gazdagabb és szegényebb csapatok között.

A csapatoknak ez a válasza Max Mosley FIA elnök azon ötletére, hogy a költségvetés maximalizálásával egyenlítsék ki az erőviszonyokat. Mosley már évek óta küzd a büdzsé felső határának meghatározásáért, de a csapatok ezt mindenképpen szeretnék elkerülni.