Cégvilág

Fricska a Microsoftnak!

Az Intel Linux-alapú mobil operációs rendszerének továbbfejlesztését egy új, tajvani kutató központban hajtja végre. A cél: a helyben dolgozó notebook gyártók könnyebb elérése.

A csütörtöki bejelentés szerint a világ legnagyobb chip-gyártója Tajvanon folytatja Moblin nevű, mobil készülékekhez készült operációs rendszerének továbbfejlesztését – tudósít a PC World. Az Intel és a tajvani kormány együttműködésének eredményeképpen az új kutatóközpontban dolgoznak tovább a szoftveren, amelyet az Intel Atom processzorával működő netbookok és más mobil eszközökhöz használnak.

"A számítástechnikában jelenleg a legforróbb esemény a netbookok terjedése, ez pedig Tajvanon kezdődött" – nyilatkozta az Intel-vezér Paul Otellinin tajpeji sajtótájékoztatóján. Az ázsiai ország gazdasági miniszterének bejelentése szerint a fejlesztő közpönt decemberben kezdi meg működését.

A lépés érdekessége, hogy egyúttal fricskát jelent a Microsoft számára. A tajvani gyártók, például az Asus vagy az Acer már kifejezték igényüket egy Linuxszal foglalkozó fejlesztői közösség kialakításával kapcsolatban.

A hardver cégek azért részesítenék előnyben ezt az operációs rendszert, mert a Microsoft Vista nagy erőforrásigénye miatt nem igazán alkalmas mobil készülékekhez. A Linux kisebb hátteret igényel és ráadásul nyílt forráskódú.

Tajvan linux asus atom Intel acer
Kapcsolódó cikkek