Cégvilág

Gázeladás csak nyereséggel és versenyképes áron

Alekszander Medvegyev, a Gazprom elnök-helyettese a Világgazdaságnak adott interjút a Déli Áramlat gázvezeték projekt előkészületeiről.

Néhány dolog már látható a Déli Áramlat orosz ellenőrzésű gázvezeték magyarországi szakaszával kapcsolatban annak ellenére, hogy sok részletről csak a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után lehet határozni, derült ki Alekszander Medvegyev, a Gazprom elnök-helyettesének, egyben a Gazprom Export általános igazgatójának a Világgazdaságnak adott interjújából.

Elmondta például, hogy az MFB-Gazprom vegyes vállalata az új magyaroroszági vezetékszakasz megépítésére, tulajdonlására és üzemeltetésére jön létre, vagyis nem erősítette meg azt a várakozást, mely szerint esetleg a páros a meglévő vezetékhálózat valamely szakaszát bérelné (az FGSZ. Földgázszállító Zrt-től) a majdani szállításra, illetve tranzitra. 

A Gazpromot a csőprojekten és a tárolólétesítésen kívül érdekli Magyarországon a meglévő földalatti gáztárolók közös üzemeltetése (ezek az E.On Földgáz Storage Zrt. tulajdonát képezik - a szerk.) és betársulna a gáz végfelhasználóinak ellátásába is. A nemzetközi pénzügyi válság nem tesz jót a Déli Áramlat projektnek sem.

Az interjú a keddi Világgazdaság 9. oldalán, az Energia mellékletben olvasható.

 

Gazprom Export Déli Áramlat E.On Földgáz Storage Alekszander Medvegyev FGSZ Gazprom
Kapcsolódó cikkek