Cégvilág

Hova költözik egy trendi cég?

Az épített környezet minősége a dolgozók teljesítményére is hatással van. A HVG annak járt utána, miféle modellek léteznek a magyar valóságban.

A rendszerváltást követő évtizedben a belvárosi székhelynek volt presztíizsértéke, a vállalatok a fővárosi Nagykörút által határolt területen belül helyezték el az ideális székhelyet valamelyik klasszicista vagy szecessziós palotában, esetleg egy, a Kádár-kor örökségeként megmaradt irodakaszárnyában” – mondja Martinkó József építészetkritikus.

Hazai fronton úttörőnek számító - belvárosból a külvárosba vándorlás divatját követő – lépést 1998-ban az építészeti szoftverjeivel világhírűvé vált Graphisoft tette meg. A Bojár Gábor vezette, akkor már a tőzsdén lévő informatikai cég az Óbudai Hajógyári-sziget mögött az egykori gázgyár területén alakította ki irodabirodalmát. Parkostul, konyhástul fejenként 15 négyzetméternyi nyugalmas teret adva a dolgozóinak, akiket a HÉV- és buszmegállóktól ma is céges busz szállít a Szilícium-völgybe.

Praktikus okokból választott kültelket a Duna pesti partján egy korábban belvárosi bank is. „A parkolási káosz, a részlegek tucatnyi helyen való szétszórtsága, az ezekkel járó pluszköltségek és a munkaszervezési bonyodalmak miatt vettük fontolóra, hogy kiköltözünk a Parlament szomszédságából” – mondta a HVG-nek Rolek Ferenc, a Budapest Bank Zrt. humánerőforrásokért felelős igazgatóhelyettese.

A nemzetközi piacon bravúros adatmentései révén ismert Kürt Zrt. a HVG összeállításának legtrendkövetőbb szereplője, hiszen alig pár hónapja esett át a költözködéssel járó megpróbáltatásokon. A budai Kelenvölgyből a nyáron költöztek át a frissen épített 4 ezer négyzetméteres, saját tulajdonú, budaörsi székházukba. A leggazdagabb magyarországi település főútvonalának mentén található háromemeletes komplexum bőven lehetőséget ad a jelenleg százfős cég számbeli terjeszkedésére.

„Minden részleg maga alakíthatta ki az irodáit annak érdekében, hogy a munkastílusukhoz leginkább alkalmazkodó környezetben dolgozhassnaak. Létrehoztunk az épületben egy rendezvényközpontot panorámás tetőterasszal és a legkorzerűbb technikákkal felszerelve. De van a házban például melegítőkonyhával felszerelt étkező, csocsó, asztalitensz-sarok, valamint próbaterem a Kürt zenekar zenészeinek" - mondta a HVG-nek FRankó Csuba Dea, a cég marketingigazgatója.

Kürt épület Bojár Budapest Bank graphisoft
Kapcsolódó cikkek