Cégvilág

Megvan a kopaszságért felelős gén! Nem egy olcsó mulatság

Két angol egyetem és egy gyógyszergyár kutatói közös kutatással megtalálták azt a gént, amely többszörösére növeli az időskori kopaszodást a férfiak esetében.

A McGill University, a londoni King''s College London és a GlaxoSmithKline közös projektjének eredménye a "kopasz gén" felfedezése. A kutatók több mint ezer kopaszodó férfi genomját vetették össze, így keresve a közös tényezőt. A 45 év feletti férfiak nagy része egy bizonyos módon kopaszodik. A haj a halántékok felett egyenletesen lesz kevesebb, amitől jellegzetes "M" alakú lesz a haj vonala – írja a ScienceNews.

Az eredmények szerint a 20. kromoszómának eddig ismeretlen variánsai hétszeresére növelik az ilyen típusú kopaszodás kockázatát, amely a férfiak egyharmadánál fennáll.

Bár egyelőre a génterápiai nem került szóba a kopaszság kiküszöbölésére, a kutatók szerint a kockázat korai azonosítása mindenképpen hasznos lehet az eredményesebb kezelés szempontjából. A kérdés fontosságát emeli, hogy a kopaszodás jelentős anyagi vonzattal is jár.

2007-ben világszerte több mint 405 millió dollárt fordítottak csak az ilyen típusú kopaszodás kezelésére.

kopasz genetika gén hajhullás haj
Kapcsolódó cikkek