Cégvilág

Mérgező kávét találtak

Magyarországon kívül Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában és a Fülöp-szigeteken is találtak melaminnal szennyezett tejterméket.

Újabb melaminos termék Magyarországon: a Duna Tv értesülései szerint a Nestlé egyik kávéjában találták meg az egészségre káros szennyező vegyületet. A cég ellenőriztette az általa forgalmazott készítményeket. A fővárosi és Pest megyei főállatorvos hétfőn rendel el hivatalos vizsgálatot.

Cream Caffe Latte, ez az a termék, amelyben a határértéket meghaladó mennyiségű melamint találtak. A Bankokból érkezett öt és fél tonnányi készítmény emberi fogyasztásra alkalmatlan.

„A teljes mennyiséget zároltuk. Hatósági mintavételre hétfőn kerül sor. A szállítási okmányok alapján megállapítottuk, hogy a teljes mennyiség hiánytalanul a raktárban található. Tehát kereskedelembe nem kerülhetett ebből a készítményből” – mondta Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos.

Hajós Ádám hozzátette: hétfőn elrendeli a kereskedelmi vizsgálatot is. A Nestlé közleményében azt állítja, korábban ilyen terméket nem szállítottak.

Melaminnal szennyezett élelmiszert Magyarországon már korábban is találtak, nálunk is betiltották a forgalmazását. Hogy ennek ellenére maradt-e a polcokon egészségkárosító termék, azt nehéz kideríteni.

A hét közepére a kínai piacokról és üzletekből szinte kivétel nélkül eltűntek a tejport tartalmazó távol-keleti élelmiszerek. Pár cukorkát, kekszet és más nyalánkságot találtunk, amelyek tejport is tartalmaznak, azt azonban, hogy hány százalékban, nem derül ki a címkéjükről. Az elrendelt tejportilalom tehát olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy az árusok, csütörtök-pénteki bevásárlókörutunk idejére már arra a magyar szóra sem emlékeztek, hogy „tejpor” vagy „csokoládé”.

Pedig a budapesti kínai piacok körül található élelmiszerboltok korábban híresek voltak olcsó csokoládéikról, különféle édességeikről, és kávéba szánt tejporból is jónéhány hamisítvány közül válogathatott a bátor vásárló. A magyarul alig beszélő kínai árusok a néhány megmaradt tejport is tartalmazó élelmiszerekről kérdésünkre váltig állították, hogy „nem meilaimin, nem”. Volt olyan is, aki kérdezősködésünkre mérgesen kitessékelt az üzletből.

Hogy az árusok fejrázása garanciát jelent-e arra, hogy nincs a polcokon veszélyes élelmiszer? Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) szóvivője lapunknak elmondta: a pénzügyőrség semmit sem tehet a kínai élelmiszerekkel szemben. „A VPOP-nak nem hatásköre megvizsgálni, hogy egészséges az élelmiszer, vagy sem. Ha olyan termék érkezik az országba, amely engedélyköteles, akkor természetesen csak a megfelelő engedélyek megléte esetén engedjük be” – tette hozzá. Tudnivaló azonban, hogy forgalombahelyezés előtt már nem kötelező ellenőrizni az élelmiszereket.


melamin mérgező kávé Sipos Jenő emberi fogyasztás Nestlé VPOP
Kapcsolódó cikkek