Cégvilág

Nem élt vissza gazdasági erőfölényével a Microsoft Magyarország

A disztribútorok részére nyújtott marketing támogatással nem követett el gazdasági erőfölénnyel való visszaélést a Microsoft Magyarország Kft. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A szoftvergyártó világcég hazai leányvállalata ugyanis a támogatás fejében nem szabott sem kizárólagossági, sem a versenytársak termékeinek mellőzését előíró feltételeket.

A 2007. júliusában indított eljárást a Microsoft Kft. ellen, mert valószínűsítette, hogy olyan feltétel-, illetve kedvezményrendszert alkalmaz a legjelentősebb szoftver disztribútor vállalkozásokkal szemben, amelyek miatt azoknak nem érdekük, hogy a Microsoft Office irodai szoftvereken kívül egyéb, azzal versenyző termékeket értékesítsenek.Megállapította, hogy a Microsoft Magyarország alapvetően csak marketinggel foglalkozik, feladata, hogy a termékek ismertségének a növelésével, és oktatással segítse a viszonteladókat, továbbá az ügyfeleknél keresletet generáljon.

A Microsoft magyarországi nagykereskedelmi partnereivel (hivatalos disztribútoraival) szemben alkalmazott szerződéses feltételek tárgyalását, valamint a Microsoft Office termékek magyarországi értékesítését (ideértve a viszonteladóknak az ahhoz kapcsolódó kedvezmények nyújtását is) az írországi Microsoft Ireland Operations Limited végzi. A Microsoft Magyarország a Microsoft hivatalos disztribútorok (BSC Kft., CHS Hungary Kft., Disztribútor.hu Zrt., Ingram Micro Magyarország Kft., Sved Zrt.) részére kizárólag marketing támogatást nyújt, amellyel nem követett el gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.

GVH Microsoft Magyarország
Kapcsolódó cikkek