Cégvilág

Orvosi áttörés - Mágneses kezeléssel a depresszió ellen

Az amerikai gyógyszerészeti hatóság jóváhagyta a depresszió új kezelési módszerét, melynek lényege, hogy mágnessel stimulálják a depressziós betegek agyát.

A Transzkraniális Mágneses Stimuláció (TMS) jelentős előrelépést hozhat a depresszió kezelésében. Az amerikai gyógyszerészeti hatóság (FDA) által frissen jóváhagyott módszer azoknak nyújthat segítséget, akiknél nem hatnak az antidepresszáns gyógyszerek – írja az AP.

Az innováció jelentőségét az adja, hogy a kezelés segítségével elkerülhetőek az invazív beavatkozások. A pácienst nem kell kitenni egy agyműtét kockázatának. Erre pedig nagy szükség van, mivel a statisztikák szerint öt depressziós beteg közül legalább egy nem reagál a gyógyszerekre.

A NeuroStar néven bejegyzett stimulációs technikát már alkalmazzák, az eredményesség még pontosabb felmérése érdekében a National Institute of Health 260 kezelés alatt álló beteg adatait veti össze.

Az eredményesség kiemelten fontos kérdés a NeuroStar esetében, mivel a kezelés-sorozat 6-10 00 dollárba kerül annak hosszától függően. Az agyba sugárzott mágnesességet évek óta tanulmányozzák az orvosok. A hatást legjobb a mozgást irányító terület besugárzása illusztrálja: a mágnesesség hatására a páciens karja automatikusan megmozdul. A látványos hatás igazolja, hogy a mágneses mező stimulálhatja az elektromágnesesség elvén működő agyat.

A NeuroStar kezelés során mintegy hat héten keresztül, alkalmanként negyven percig sugározzák be az agy adott területét. Az eszköz eközben percenként háromezer impulzust bocsát ki. Az eddigi tapasztalatok szerint a TMS módszer rendkívül biztonságos, a kezelésen résztvevő betegek csak fejfájásra panaszkodtak.

gyógyszer depresszió agy mágnes kezelés
Kapcsolódó cikkek