Cégvilág

"Shanghai nem egy másik Barcelona" – az Intel ellen az A.M.D.

Az elmúlt év vége óta nehézségekkel küzd az A.M.D. A gyártó Barcelona nevű processzora későn és hibákkal érkezett meg. A cég most a Shanghai nevű új chip segítségével harcolna a nagy rivális Intel ellen.

Az Advanced Micro Devices (A.M.D.) nehéz évet élt át: miután a Barcelona nevű új processzora késéssel megérkezett a piacra, egy hiba miatt visszahívták a szériát, ami újabb idő veszteséget jelentett. Az A.M.D. éppen piacilag legértékesebb a legértékesebb perceket veszítette el, jelentős előnyhöz juttatva ezzel a világelső Intelt – írja a New York Times.

A krízis időszakát vezetőváltás követte, mostanra pedig új reménységben bízik az A.M.D. A Shanghaitól azt várják, hogy helyrehozza a Barcelona hibáit."Shanghai nem egy másik Barcelona" – szögezte le a cég szerver ágazatának általános igazgatója. Pat Patla szerint az A.M.D. tanult a hibáiból és átalakította a termékek útját a teszteléstől a gyártásig.

Változik a marketing stratégia is: a Barcelona előnyeiről a piacra dobást megelőzően hónapokig értekezett a vállalat, tovább növelve ezzel a bemutatást követő csalódást. A Shanghairól annyit közöltek: gyorsabb, mint elődje és nagy számban lesz elérhető az olyan gyártók számára, mint a HP, a Dell, az IBM és a Sun.

Az A.M.D. közlése szerint az új termék begyógyítja majd a korábban szerzett sebeket és visszahódítja a vevőket. Ugyanakkor az Intel mikroprocesszor gyártási technológiájának fejlesztésére fordította az A.M.D.-nél fölöslegesen eltelt egy évet. Kérdés tehát, hogy az Opteron család tagjaként polcokra kerülő Shanghai sikerrel jár-e.

sun dell mikroprocesszor Intel IBM
Kapcsolódó cikkek