Cégvilág

Újabb melaminos termék Magyarországon

Határérték feletti melamin-szennyezettségű sajtos mogyorót találtak Balmazújvárosban szeptember 30-án egy szúrópróba-szerű ellenőrzéskor.

A szennyezett terméket a Blue East Impex Kft. telephelyének ellenőrzésekor találták - mondta el Süth Miklós szakállamtitkár, országos főállatorvos – tudósít a hirado.hu. Hozzátette: a Kínából származó P-Nut Crackers Chips Snack World sajtos mogyoróban 19,9 milligramm melamint találtak kilogrammonként a Hajdú-Bihar megyei élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei, ezért a terméket zárolták.

Az élelmiszerekben legfeljebb 2,5 milligramm melamin lehet kilogrammonként. A mintavétel szeptember végén történt, a vizsgálat eredménye október 8-ra készült el.

Ezt követően intézkedett az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság megyei szervezete. A helyszíni zárolást követően értesítették a többi megyét is, s az eredmény bekerült a gyorsriasztási rendszerébe is - mondta el a főállatorvos.

Korábban a Nestlé termékével kapcsolatban merült fel melamin szennyezés, de ezt a későbbi vizsgálatok cáfolták. Süth Miklós október másodikán rendelte el a kínai tejtermékekre vonatkozó import-stopot, egy nappal azután, hogy a kínai hatóságok hivatalosan leállították az érintett áruk kivitelét. A melaminszennyezés több globális vállalatot is érintett, a Cadbury tizenegy csokoládé készítményt vont ki a forgalomból. Áruházi polcokon eddig csak a Fehér Nyúl nevű, melaminnal szennyezett cukorkát találták meg az ellenőrök, a többi szennyezett minta nem került forgalomba.

melamin termék élelmiszer Süth
Kapcsolódó cikkek