Cégvilág

Baktériumok a bevásárlókocsin - Jobb félni, mint megijedni?

A vélemények és a gyakorlatok is megoszlanak Amerikában - ez derült ki a The Wall Street Journal minapi riportjából. A kocsik bizonyítottan bakteriális fertőzést okozhatnak, campylobaktérium és szalmonella tenyészik rajtuk.

Az Arizonai Egyetem kutatói hatvan, Los Angeles környéki kocsit vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak: felületükön nagyságrenddel több baktérium található, mint száz nyilvános mosdóban a vécéülőkétől az öblítőkarig. Vannak, akik elismerik a veszélyt, de a kocsikat azért nem fertőtlenítenék - tudósít a Népszabadság.

A józan ész azt diktálja, hogy a kocsikat rendszeresen le kell mosni. Relatíve azért a sor végére helyezhető ez a fertőzési kockázat - állítja Elaine Larson, a Columbia Egyetem egészségügyi főiskolájának tanára. Rolf Halden, az Arizonai Egyetem professzora pedig úgy véli: hiábavaló törekvés az antiszeptikus környezet.

Nincs értelme, hogy egyre több és több terméket állítsunk elő valami fenntarthatatlan érdekében - nyilatkozta. - Ha ugyanis többet fertőtlenítenek az egészségtudatos, sőt egyesek szerint egészségmániás Amerikában, az egyes gyártóknak és szolgáltatóknak értelemszerűen érdekében áll. I

tt vannak például a nedves törlőkendők. A törlőket a vásárlók számára kikészítő üzletekben azt találták: csak a vásárlók 5-20 százaléka él a lehetőséggel, hogy használja is őket.

Hogy miért? Azért például, mert ha megfelelő hatóanyagot itatnak a kendőkbe, akkor a környezetvédelmi ügynökség riasztó fogyasztóvédelmi figyelmeztetések feltüntetésére kötelezi a gyártót. "Veszélyes emberek és háziállatok számára" - olvassa a vevő, és inkább nem a törlő, hanem a kocsi után nyúl. A fertőzéstől való félelem vásároltathat a szülővel egy olyan, harmincdolláros védőeszközt, amelynek segítségével a kisgyerek nem közvetlenül érintkezik a bevásárlókocsival, ha beleültetik. Egy házaspár az interneten tízdolláros fogantyúvédőt forgalmaz; ezt mindenki magával viheti a vásárláskor.

áruház fertőtlenít fertőz bevásárlókocsi baktérium
Kapcsolódó cikkek