A Magyar Távirati Iroda úgy tudja, az argentin bevándorlási és munkaügyi hivatal vizsgálata után a helyi hatóságok ma döntenek a 104 magyar állampolgár büntetéséről, amely a hírügynökség értesülései szerint fejenként legalább 300 ezer, legfeljebb 3 millió forintban állapítható meg.

A nemzetközi joggyakorlat fő szabályai szerint azt kell mondanom, hogy amennyiben a spanyol hírügynökség nem téved, akkor az argentin államnak van igaza – mondta lapunknak dr. Nemes András ügyvéd. – Turistaként bárkinek joga van filmeznie a családja számára, ám ebben az esetben kereskedelmi célú forgatásról beszélünk, tehát ez munkavállalásnak számít – mondta a szakember, rámutatva: a hatóságok engedélye nélkül ez nem lehetséges, egy Argentínához hasonlóan szegény ország pedig bizonyára megragadja az alkalmat, hogy legalább a büntetésből bevételhez jusson.

Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója szerint az a baj, hogy a spanyol hírügynökség téved. Az eddigi ellenőrzés során ugyanis a büntetés kérdése fel sem merült. A Rettegés foka című produkció forgatásán, ugyanezzel a céggel dolgoztak, és akkor nem volt probléma. –
Partnerünk a forgatás előkészítésekor arról tájékoztatott, hogy munkavállalási engedélyre kollégáinknak nem lesz szüksége, hiszen munkatársaink Magyarországon kapnak fizetést, magyar cégekkel állnak szerződésben, és az általuk készített műsor is itt kerül sugárzásra – mondta a Blikknek Rényi Ádám, aki hozzátette: mind a munkatársaik, mind a produkciós partnerük mindenben együttműködnek a hatóságokkal.