Cégvilág

Egyre kevesebb a fizető beteg - A sürgősségit választják az amerikaiak

A gazdasági válság az egészségügyi ellátás terén is jelentkezik: a betegek inkább csak az ingyenes, sürgősségi ellátást veszik igénybe. Egyre gyakrabban halasztják el a drága műtéteket.

A gazdasági válság hatásait teljes súllyal csak a következő hónapokban tapasztalja majd meg az amerikai társadalom, hiszen ekkorra növekszik meg a munkanélküliség. A biztosítási jogosultságok tömeges megszűnése erősen kihat majd az egészségügyi ellátásra, de a New York Times-nak nyilatkozó kórházak már most is a betegszám csökkenéséről számolnak be.

Az egészségügyi intézmények egyre gyakrabban tapasztalják, hogy a jelenleg biztosítással rendelkező páciensek elhalasztják a nem életmentő műtéteket. A térdízületek helyreállítása vagy a súlycsökkentő beavatkozások a legjövedelmezőbbek a kórházak számára, de ezekből egyre kevesebbet végeztetnek el velük.

"A számok romlottak, ez biztos" – mondta New York-i Beth Israel Medical Center igazgatója, aki szerint ennek ellenére még korai jóslatokban bocsátkozni. Ugyanakkor a problémák sokasodásával számolni kell, mivel a legtöbb intézmény az említett beavatkozások hasznából finanszírozza az ingyenes ellátásait.

Egyes kórházak máris reagáltak a kedvezőtlen körülményekre: a Shands HealthCare már bejelentette, hogy bezárja azt a kórházát, amely 12 millió dolláros veszteséget termelt tavaly. A betegeket a közeli intézményekben helyezték el.

"Kijelenthető, hogy a kórházak már nem krízis-biztosak" – nyilatkozta David A. Rock egészségügyi elemző. A Citi Investment Research szeptemberi, 112 kórházat magába foglaló felmérése szerint a beteglátogatások két-három százalékkal csökkentek a tavalyi értékekhez képest. Az elemzés vezetője szerint kijelenthető, hogy az emberek csak akkor mennek kórházba, ha feltétlenül szükséges, vagyis csak a sürgősségi ellátást veszik igénybe.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek