Cégvilág

Emberek az utcán! Több ezer munkhahely szűnik meg Nyugat-Dunántúlon - Jönnek az új vállalkozások

A munkaadók 350 fős csoportos létszámleépítést jelentettek be az elmúlt két hétben Nyugat-Dunántúlon: a munkahelymegszűnések döntő többsége - 250 dolgozó elbocsájtása - Zala megyét érinti - tájékoztatta Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója az MTI-t hétfőn.

A három megyében - Zala - Vas és Győr-Moson-Sopron - szeptember végéig mintegy 1.000 munkahely szűnt meg, az év végéig pedig további 1.000 fős leépítés várható. Ezzel szemben több mint 300 vállalkozás jelentette be, hogy összesen 5.500 új munkahellyel bővíti a foglalkoztatást.

A főigazgató kifejtette: a létszámleépítés után a dolgozóknak csak egy része válik munkanélkülivé: sokan nyugdíjba mennek, vagy máshol helyezkednek el.

A munkaügyi központban jelentkezőknek a szabad állások közül ajánlanak fel lehetőséget, a kereslet és a kínálat azonban szerkezetben és minőségben eltér egymástól. Október közepén a 8.500 szabad álláshely 85-90 százaléka fizikai munka volt: 50 százalékban betanított munkásokat, 40 százalékban szakmunkásokat, 10 százalékban pedig segédmunkásokat kerestek.

A régióban évente több tízezres nagyságrendben jelentkeznek álláskeresők. Mindenkivel külön megállapodást kötnek, ha nem sikerül állást közvetíteni, akkor munkaerő-piaci igénynek megfelelő szolgáltatást, képzést ajánlanak fel. A koncentráltan jelentkező, csoportos létszámleépítés során akár munkacsoportokat tudnak kiközvetíteni. Kiss Ambrus külföldi munkaadókat említett, akik teljes munkacsoportot tudnak felvenni. Horváth László, a Zalabaromfi zalaegerszegi cégcsoportjának szakszervezeti vezetője az MTI-nek arról számolt be, hogy a Zalabaromfi közel 400 főt érintő, csoportos létszámleépítéséről a cégcsoport tulajdonosa még nem tett jogszerű bejelentés a munkaügyi központban.

A cég dolgozói közül több mint 200-an adták be felmondásukat, abban bízva abban, hogy a rendkívüli felmondás nagyobb garanciát jelent ahhoz, hogy megkaphassák a juttatásaikat. A dolgozók október 27-ig élhettek a rendkívüli felmondás jogával, ugyanis a cégcsoport október 10-ig nem fizette ki a bérüket és - mivel már nem indítják újra az üzemet - munkát sem tudott biztosítani számukra. Horváth László, a cégcsoport tulajdonosi képviselőjével tartott egyeztetésről elmondta: ígéretet tettek a csoportos létszámleépítésre és megoldást keresnek arra is, hogy legalább az elmaradt - összesen 53 millió forint - bért megkaphassák a dolgozók.

A Zalabaromfi cégcsoport folyószámláit minden előzetes bejelentés nélkül szeptember elsején zárolta a CIB Bank. A termelés szeptember 10-én leállt az üzemben. A dolgozók két hónapja nem kapták meg a juttatásukat. Az elmaradt bérek, végkielégítések és egyéb juttatások összege eléri a 150-200 millió forintot, aminek a kifizetésére a szakszervezeti vezető nem sok esélyt lát, ezért jogi lépéseket fontolgatnak.

zalabaromfi Zala munkahely
Kapcsolódó cikkek