Cégvilág

Hamarosan teljes filmeket is nézhetünk a YouTube-on

A Google leányvállalata mindent megtesz annak érdekében, hogy versenytársaihoz hasonlóan a világ legnépszerűbb videómegosztó portáljára is nagyjátékfilmek és teljes TV műsorok érkezzenek.

A YouTube ma bejelentette, hogy hamarosan, talán már a jövő hónaptól új szolgáltatást indítanak, melynek keretében a felhasználók teljes hosszúságú filmeket is megnézhetnek tudósít az ITcafé.

Cnet értesülései szerint a Google tulajdonában lévő videomegosztó vezetői már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak legalább eggyel a nagy filmstúdiók közül. Úgy tűnik, hogy a YouTube terjeszkedéssel, egyezkedéssel és üzleti modellek felkínálásával kívánja növelni a népszerűsége ellenére nem túl jövedelmező portál bevételeit, illetve így szándékoznak megoldani a szerzői jogok kapcsán felmerült problémákat.

Nemrég sikerült tető alá hozniuk olyan egyezségeket, melynek következtében teljes tévéshow-kat lehet már megnézni, illetve zenei kiadók is akadtak már, akik engedélyezték videoklipjeik feltöltését.

A szaklapok azonban többségükben kétségesnek tartják e vállalkozások jövőjét és versenyképességét, több okból is. Egyrészt a YouTube videóinak a többi hasonló szolgáltató (Hulu, Vimeo stb.) anyagaival összevetve roppant alacsony minősége miatt.

Másrészt pedig azért, a különféle eszközökön megtekinthető filmek a médiavállalatok nagy örömére nem lesznek letölthetőek, csak stream formájában élvezhetőek majd, s ezt a szakértők nem tartják felhasználóbarátnak.

Hulu film Google stream youtube
Kapcsolódó cikkek