A Royal Dutch Shell Plc, Európa legnagyobb olajtársasága indulna a jövő év elején kiírandó iraki olajtendereken, jelentette be Londonban a társaság vezérigazgatója, Jeroen van der Veer. Az arab állam a 2009 első felében megszülető pályázatok alapján júniusig már meg is kívánja kötni a szerzédőseket. 2003-as, az USA általi lerohanása óta nem keresett beruházókat olajmezőire, emlékeztetett a múlt hónapban Husszein al-Sahrisztani iraki olajminiszter.

"Csak most tették közzé, hogyan kell pályázni", nyilatkozott van der Veer. Szerinte a módszer eléggé bonyolult, még tanulmányozni kell, s cége annak alapján dönt majd a folytatásról. Irak rendelkezik a világon a harmadik legnagyobb olajkészlettel. Felhozatalára 41 céget előminősített, köztük az Exxon Mobilt, a Shellt és a BP-t is. A hágai székhelyű Shell körülbelül egymilliárd dollárt fektetne be az Irak északi részén a "gázbefogásba", illetve a marketingbe.

Szeptemberben már megígérte Iraknak, hogy segít az olajtermelés melléktermékként felhozott, ám eddig elégetett, szakszóval elfáklyázott gáz hasznosításában. Közös céget is létrehoztak az így nyert gáz értékesítésére. Irak déli részén ma naponta mintegy 23 millió köbméter ilyen gázt égetnek, tehát pazarolnak el, károsítva a környezetet.