Cégvilág

Katona Kálmán: a fel nem használt energia a legolcsóbb, legtisztább

A legtisztább és legolcsóbb energia a fel nem használt energia; a háztartások bővülő energiatakarékossága akár egy egész erőművet is feleslegessé tehet - mondta Katona Kálmán (MDF), az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke szombaton.

Katona Kálmán a CECED Magyarország Egyesülés és az Electro-Coord Magyarország Kht. által közösen meghirdetett energiatakarékossági verseny budapesti megnyitóján hangsúlyozta: a parlamentnek minél hamarabb el kell kezdenie egy klímapolitikai stratégia kidolgozását a szén-dioxid-kvóta kereskedelemből befolyó összegek elköltésére.

Mészáros Fanni, a CECED cégvezetője elmondta: a "Forgó Morgó Energiahatékonysági Program" célja elősegíteni a háztartásokban található régi, energiapazarló háztartási gépek cseréjét. Hozzátette: a tíz évnél idősebb gépek aránya Magyarországon rendkívül magas, 35-40 százalék. A kisebb energiafelhasználásért a felhasználók az olcsóbban üzemeltethető, hatékonyabb készülékek vásárlásával tehetnek a legtöbbet, míg a gyártók felelőssége a folyamatos technikai fejlődést jelentő beruházásokban van - fejtette ki.

A CECED cégvezetője megjegyezte: az Európai Unióban több mint 188 millió elavult technikájú készüléket használnak a háztartások. Azok újracserélésével teljesíthető lenne a kiotói-jegyzőkönyvben vállalt szén-dioxid-kibocsátás csökkentés mintegy 6 százaléka.

CECED energia katona kálmán
Kapcsolódó cikkek