Cégvilág

Kevesebbet telefonálnak vezetékesen - 2500 embert elbocsát a Telekom Austria

Az osztrák szövetségi posta után a Telekom Austria is nagyszabású elbocsátási tervekről tett bejelentést.

A felügyelő bizottság döntése értelmében a telefontársaság 2011-ig 2500 munkahelyet készül leépíteni a vezetékes hálózat területén a jelenlegi 9500-ből. Jövő év végéig 1250 dolgozót "küldenek el", nagy részüket még az idén.

Mivel többnyire olyan alkalmazottakról van szó, akiknek elméletileg nyugdíjba menetelükig nem lehet felmondani, passzív állományba kerülnek, azaz az alapfizetésüket továbbra is folyósítják nekik, de munkába nem kell járniuk, és semmilyen pótlékot sem kapnak.

A költségekre a cég 630 millió eurót kénytelen félretenni, ami elviszi az idei nettó nyereség egészét: az üzleti eredmény ezáltal 85 százalékkal visszaesik, a mérleg pedig mínuszt fog mutatni. Keddi sajtójelentések szerint négyszázan önként vállalják a távozást, őket egy külön, 60 millió eurós szociális keretből elégítik ki.

A vállalat vezére, Boris Nemsic a leépítés indoklásaként elmondta, hogy a vezetékes telefonszolgáltatás meredeken veszített jelentőségéből az utóbbi években: még négy évvel ezelőtt a hívások 55 százaléka bonyolódott a vezetékes hálózaton, addig ma már csak egynegyedük. Az előfizetői állomások száma pedig 2,9 millióról 2,3 millióra csökkent, ugyanakkor az alkalmazottak száma változatlan maradt.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek