Cégvilág

Lejtőre került a fuvarozás

Lejtőre került a hazai fuvarozás, derül ki lapunk összeállításából.

A bajokat főként a legnagyobb megrendelők – így például az autóipar – szállítási megbízásainak csökkenése okozza, de a kiskereskedelmi forgalom szűkülése is negatívan hat az ágazatra. A közúti fuvarozók a minimális GDP-változásra is érzékenyen reagálnak – mondta a Világgazdaságnak Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárhelyettese.

Tagi jelzések alapján a fuvarkereslet visszaesése érezhető. A raktározók is érzik a problémákat, a nemzetközi fuvarbörzéknél rendkívüli mértékű raktérajánlat jelentkezett, amely jóval meghaladja az igényt. A keresletcsökkenést számos fuvarozó vállalkozó nem lesz képes túlélni.

A csökkenő ipari termeléssel esik a vasúton szállítandó áru menynyisége is: a MÁV Cargo Zrt. rendelésállománya már csökken, és várhatóan jövőre ötödével szűkül. A GYSEV Zrt.-t a járműipari szállítások visszaesése érinti a legérzékenyebben, az MMV Zrt.-nél már érződnek a rendeléscsökkenés jelei. Mindez kedvez az ügyfeleknek: erősödik majd a megbízásaikért folyó verseny.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

lejtő közút fuvarozás
Kapcsolódó cikkek