Cégvilág

Szenzáció! Saját sejtből növesztett szervet ültettek be

Spanyol orvosok most először ültettek be olyan teljes szervet, amelyet génkezeléssel állítottak elő. A kutatók szerint hamarosan természetessé válik, hogy a páciensek saját sejtjeiből készítsenek donor-szervet.

A harminc éves spanyol nőnek új szervre volt szüksége, miután a tbc súlyosan károsította légcsövét – tudósít a BBC. Az új szerv előállításához egy nemrég elhunyt donor légcsövét használták fel. A szervet vegyszerekkel és enzimekkel "kimosták", így a légcső elveszítette eredeti tulajdonosának jellemzőit és csak maga a légcsövet felépítő szövet maradt meg.

Ezután a páciens testéből nyert őssejtekkel "népesítették be" a donor légcsövet, majd beültették. Ezzel most először ültettek be egy teljes szervet, amelyet génkezelésnek vetettek alá. Mivel a kezelt légcső a beteg saját sejtjeit hordozza, a szervezet befogadja azt, így nincs szükség azokra a kilökődés-gátló gyógyszerekre, amelyeket a transzplantáción átesett betegeknek egész életükben szedniük kell.

A donor légcsövet négy nap alatt sikerült a páciens igényinek megfelelő átváltoztatni, és pár nap múlva már meg sem lehetett különböztetni a beültetett szervet a páciens sajátjaitól. A beteg pedig a műtét utáni ötödik hónapban jó egészségnek örvend.

"Ez óriási lépés a sebészet terén" – jelentette ki Martin Brichall, a Bristoli Egyetem professzora, aki szerint az orvosok most kezdik megérteni, hogyan használhatják a felnőttek őssejtjeit a súlyos betegségek gyógyításában. A szakértő szerint húsz év múlva bármilyen szervet ki tudnak majd tenyészteni az őssejtek segítségével.

kutató donor orvos őssejt transzplantáció beültetés sejt
Kapcsolódó cikkek