Cégvilág

Tízezer főt küld el világszerte a BT

A vártnál gyengébb negyedéves profitmutatókkal magyarázza Ian Livingston, a BT (volt British Telecom) vezérigazgatója a nagyarányú leépítést. A világszerte 160 ezer főt foglalkoztató csoport vezetése jövő márciusig 10 ezer ember elbocsátását tervezi, ebből 4 ezer állás szűnik meg közvetlenül a cégnél, 6 ezer a szerződéses partnereknél.

A folyó üzleti év második negyedében a BT a bevételeit ugyan mintegy 4 százalékkal, 5,3 milliárd font sterlingre tudta növelni, de adózás előtti eredménye 11 százalékkal csökkent, 590 millióra. Utóbbiért főként az a globális szolgáltatások üzletág a felelős, amely eddig a csoport hajtómotorja volt. A részleg EBITDA mutatója 36 százalékkal zuhant – emelte ki lapunk megkeresésére a csoport egyik szóvivője. Kérdésünkre, hogy a leépítés mennyire érinti a BT magyarországi jelenlétét, korábban tervezett bővítését, egyelőre csak annyit mondott, jelenleg folyik annak a felmérése, hogy mely érdekeltségek mekkora üzletet jelentenek a csoportnak, és a létszámot is ehhez igazítják majd. Hozzátette: Közép-Európa még a növekedést felmutató térségek közé sorolható.

A BT távközlési és hálózati-informatikai szolgáltatóként jelenleg több mint 400 főt foglalkoztat Budapesten és Debrecenben. A létszámot két éven belül 600 főre emelné. SGy

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek