Cégvilág

A Fővárosi Vízművek 8,4 százalékos vízdíjemelést javasol

8,4 százalékos vízdíjemelésre tett javaslatot a Fővárosi Közgyűlésnek a Fővárosi Vízművek Zrt. A javaslat elfogadása esetén 2009. januártól egy köbméter ivóvíz ára 180,50 Ft + ÁFA lenne.

Ez egy átlagos fogyasztó esetében körülbelül havi 69 forintos, lakásonként pedig átlagosan 164 forintos többletkiadást jelent.

Míg az öt legnagyobb magyar vidéki város átlagos vízdíja 2008-ban köbméterenként 264 forint volt, addig a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén nem érte el a 200 forintot - érvel a Fővárosi Vízművek. 

A 8,4 százalékos tervezett díjnövekedési javaslat hátterében több tényező áll. A társaság szolgáltatási területén évről évre csökken a vízfogyasztás, de az ötezer kilométer hosszúságú hálózatot meg kell újítani, a vízminőséget pedig folyamatosan ellenőrizni kell. Emellett a Vízművek az energiaár-emeléssel indokolja a

Ezen kívül a fővízmérővel rendelkező lakossági fogyasztók körében új vízdíj-elemként bevezetnék az alapdíjat. Ennek javasolt mértéke havonta 150 forint lenne, melyet kizárólag a fővízmérők után és csakis tényleges vízfogyasztás esetén kellene megfizetniük a fogyasztóknak.

A főváros 872 ezer háztartásából 140 ezerben közvetlenül, teljes mértékben, míg a 732 ezer társasházi háztartásban közvetetten, néhány forintos nagyságban jelentkezik az alapdíjjal járó többlet kiadás.  
 
Egy társasház esetében a teljes társasház együtt fizet - a bekötési mérők számától függően, de általában egy - alapdíjat. Egy tipikus budapesti társasházban átlagosan 30 lakás található, ami azt jelenti, hogy az ott élő családokra a 150 forintos alapdíjból 5 forint esne havonta.

vízdíj Fővárosi Közgyűlés Fővárosi Vízművek alapdíj
Kapcsolódó cikkek