Cégvilág

Az év legpocsékabb árui - Képek!

Rossz álmokat idéző "földönkívüli" állólámpa, akár fulladást is okozó bébiruha, hordhatatlan gyerekcipő - néhány kuriózum a Pocsék áruk fórumán ma bemutatott termékekből.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) idei meghökkentő gyűjteménye azonban ennél sokkal gazdagabb: csaknem 180 fajta áru forgalmazását tiltotta meg, különös figyelemmel a gyermekeket veszélyeztető darabokra. Ezek mellett változatlanul a tájékoztató leírásokat nélkülöző, ugyancsak veszélyes műszaki cikkek szerepelnek leginkább a szégyenteljes listán.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a fogyasztóvédelmi hatóság évzáró közös sajtótájékoztatóján Herczog László szakállamtitkár elmondta, hogy az idén megalakult Fogyasztóvédelmi Tanács elősegíti a fogyasztói érdekek hatékonyabb védelmét. Ezt erősíti majd a hatóságok, civil fogyasztóvédők, kereskedők együttműködésének elveit rögzítő, elfogadás előtt álló Fogyasztóvédelmi Charta.

Wittich Tamás az NFH főigazgatója a Csillagszóró II. akció eddigi eredményeit ismertetve kiemelte: december első hetének végéig több mint 1250 ellenőrzést végeztek, a kiszabott bírság összege csaknem 50 millió forint volt. Ebben az esztendőben különös gondot fordítottak a gyermekárukra és a kereskedők, szolgáltatók árfeltüntető gyakorlatára.

Most - a tavalyi akcióhoz képest - nem annyira a bevásárló központokra, hanem inkább a vásárokra, piacokra összpontosítottak. A legtöbb szabálytalanságot eddig a józsefvárosi piacon fedték fel, a Vörösmarty téri karácsonyi kirakodó vásárban viszont nem találtak kifogásolni valót.


[enews_gallery id='240025']

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Szociális és Munkaügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Charta Herczog Csillagszóró Wittich NFH
Kapcsolódó cikkek