Cégvilág

Csődvédelmet kapott a Habitat: áll a magyar óriásprojekt is

Az illetékes barcelonai bíróság megadta a csődvédelmet a Promociones Habitat SA ingatlanfejlesztő vállalatnak, s ezzel átmenetileg fellélegezhet a nagymúltú társaság.

A vállalat 2,3 milliárd eurós tartozást halmozott fel, amit egyelőre nem tud kifizetni. A cég már szeptemberben jelezte, hogy valószinüleg nem tudja időben fizetni a februárban átütemezett 1,59 milliárd eurós hitelét, a válság elmélyülése miatt azonban a fennmaradó összeg átutalására sem tudott garanciát vállalni.

Spanyolországban idén 150 fejlesztő és közvetítő cég kért csődvédelmet, köztük van a Martinsa-Fadesa, a legnagyobb fejlesztő, amely több, mint ötmilliárd eurós tartozással júliusban bukott el. Előzőleg áprilisban a Colonial járt el hasonlóan, a legnagyobb portfólióértékű cég, a Metrovacesa pedig több milliárd eurónyi eszköztől kénytelen megválni, az eladásokat már a nyáron megkezdte.

A Habitat magyarországi cége egy közel kétezer lakásos projektet kezdett el a Ferencvárosban, ám az most áll. A Martinsa-Fadesa a 2500 lakásos Danubio Parkkal (ami azóta Duna Terasz néven fut) volt a piacon, ám az anyacég csődje miatt ősszel eladta azt a GB Európa Ingatlan projektcégének, a D&B Real Estate Kft-nek. A Sedesa viszont éppen idén kezdte el a Balatonring nevű beruházását Sávolyban, a Hi Grupo pedig több, felső kategóriás lakós és hotelprojektet visz, eddig nem jelezte, hogy azok késnének.

Régiós helyzet

Külföldön főleg térségünkben indítottak nagyobb beruházásokat a spanyol ingatlanosok, de egymás után állítják le akcióikat. Kivétel azért van, például a Riofisa, amelyik éppen a hét elején jelentett be, hogy folytatja 135 millió eurós szófiai beruházását. A főpályaudvarnál egy 170 ezer négyzetméteres vegyes funkciójú központot épít, a második szakaszt 2011-ben akarja átadni.

A spanyol ingatlanosok csődhulláma természetesen főleg az építőipart rántotta magával. A helyi építőipari szövetség egyik illetékese szerint az ágazatban fél millió állás szűnhet meg az idén, de még jövőre sincs kizárva további 300-400 ezer munkahely feleslegessé válása.

Az építőipari boom hirtelen kipukkanása, tetézve a jelzálogpiaci válsággal az építőipari és szektorban hatalmas feles kapacitásokat teremtett, márpedig egykoron ezekben dolgozott összesen 2,6 millió ember, azaz a foglalkoztatottaknak több mint 17 százaléka. Ugyanakkor a spanyol gazdaság növekedésében az építőipar - még tavaly - körülbelül 18 százalékkal vette ki részét.

Az eszeveszett fellendülés, a kereslethez nem igazodó építkezések eredménye okán mostanra körülbelül egy millió spanyolországi lakásnak nincs gazdája, becslések szerint legalább négy év kell még ahhoz, hogy lakójuk is legyen - hangzott el egy konferencián.

Metrovacesa tartozás csődhullám ingatlan Sedesa martinsa-fadesa habitat építőipar
Kapcsolódó cikkek