Cégvilág

Digitális tévé és műsorrögzítés - vissza a videókazettához?

Hivatalosan is elindult Magyarországon a földi digitális televíziós sugárzás. A Magyar Közlöny 2008/168. száma részletezi a digitális jelek vételére és készülékhez történő továbbítására alkalmas eszközök technikai paramétereit, nem szól viszont a műsorok rögzítésének lehetőségéről. A VGO áttekintette a helyzetet.

Magyarországon december elsején kezdte meg az Antenna Hungária MinDigTV néven a digitális földfelszíni sugárzást. A szolgáltatás jelenleg mintegy hatvan százalékos lefedettséggel üzemel, de egyelőre csak a Duna TV és kódolva az ATV és a HírTV adása látható. Az RTL Klub és a TV2 nem tudott megállapodni az Antenna Hungáriával és beperelik a szolgáltatót.

A digitális földfelszíni sugárzás antenna és dekóder (hivatalosan digitális vevődekóder) segítségével fogható. A hagyományos analóg televíziók a dekóder csatlakoztatásával válnak alkalmassá a digitális adás vételére, függetlenül attól, hogy az földfelszíni sugárzású, kábelen vagy műholdon érkezik a nézőkhöz.

Míg a földfelszíni digitális adás csak pár napja indult el, több szolgáltatónál már jó ideje megrendelhető a kábelen vagy műholdról érkező digitális televíziós adás. Ebben az esetben a set-top box becenevű készülék dekódolja az adást. A kérdés az, hogy "mit tudnak" ezek a set-top boxok, illetve ezek a szolgáltatások? A nézőkben felmerülhet, hogy rögzítsék és tárolják az adásokat, ahogy ezt az analóg adás esetében tették. Annál is inkább, mert a digitális műsorszórás egyik előnye éppen az, hogy - elvileg - a rögzített tartalom könnyen másolható, archiválható, számítógépre menthető, stb.

"Semmilyen rendelet nem szabályozza, hogy a dekódereknek milyen rögzítési lehetőségeknek kell nyújtaniuk, a szolgáltatók ebből a szempontból gyakorlatilag azt tehetnek, amit akarnak" – tájékoztatott Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője. Előfordulhat, hogy a set-top box egyáltalán nem alkalmas a műsorok rögzítésére.

A televíziókészülékek digitális műsorok vételére való alkalmasságának megjelöléséről szóló (2008/6 MeHVM-KHEM) rendeletből

A digitális vevődekódereken felirattal kell jelölni, hogy a készülék alkalmas a magyarországi földfelszíni, szabad hozzáférésű digitális adás vételére.

A dekódereknek minden földfelszíni módon továbbított jel (SD, HD, összes rádió, összes DVB felirat) vételére alkalmasnak kell lenniük. A rendeletnek megfelelő dekóder menüje angol és magyar nyelven is elérhető, támogatja az automatikus csatornakeresést.

A csatornák egyenként vagy összességükben törölhetők, számuk szerkeszthető, a csatornalista minden bekapcsoláskor automatikusan frissül. A dekóder rendelkezik szülői zárral.

Az Elektronikus Programkezelő (EPG) tartalmazza a műsor kezdő- és befejezési időpontját, címét, leírását. A dekóder kezelő a többcsatornás hangot, az alapbeállítás a magyar hang. 16:9 és 4:3 képarány érhető el. Szintén nem szabályozott a csatlakoztathatóság kérdése, tehát a rögzítést lehetővé eszközöknél sincs garancia arra, hogy egy egyszerű (például USB) csatlakozással elmenthetőek a felvett műsorok a számítógépre. A szóvivő szerint a dekóderek tulajdonságait meghatározó, 2008./168 kormányrendelet sem ebbe az irányba mutat. Az NHH ezen a területen csak azt ellenőrizheti, hogy a dekóderek, mint elektronikai eszközök nem zavarnak-e más készülékeket.

"A set-top-boxba beépített rögzítők világszerte mindenütt, minden televíziós szolgáltatónál elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a megszokottól eltérő televíziós élményben részesülhessen a felhasználó. Ezért ezek a rendszerek általában nem támogatják a felvételek továbbmásolásának a lehetőségét" – tájékoztatott a UPC sajtókapcsolati igazgatója.

Szűcs László elmondta: a UPC által használt set-top box összesen 60 órányi műsor rögzítésére alkalmas, azaz legalább 40 egész estés nagyjátékfilm tárolható rajta. Szűcs László szerint a digitális előfizetéssel rendelkezők nincsenek hátrányban a hagyományos televízió nézőivel szemben, mert a készülék analóg kimenetének segítségével az adásokat videókazettára, vagy DVD-re rögzíthetik.

A T-Home digitális előfizetése esetében más a helyzet. Mint azt a cég kommunikációs osztályától megtudtuk, a 80 gigabájtos kapacitású set-top boxon 50 órányi műsor rögzíthető. Ha betelik a merevlemez, a felvett műsorok közül automatikusan törlődik a legrégebbi. Ennek megakadályozására a néző minden felvett tartalomnál kijelölheti, hogy a merevlemez addig őrizze meg, amíg azt maga nem törli.

A közvetlenül számítógépre történő mentés ebben az esetben sem lehetséges, marad a videómagnó vagy a DVD csatlakoztatása. A szolgáltatáshoz tartozó, úgy nevezett digitális videotékában lévő filmek azonban ez alól kivételt képeznek: azokat nem lehet merevlemezre menteni, vagy egyéb eszközzel kimásolni.

A T-Home úgy tájékoztatott: ha az előfizető lemond egy csatornáról, megszűnik a felvett tartalmakhoz tartozó jogosultsága, így nem lehet azokat visszanézni. (Vagyis ha például valaki HBO előfizetőként a set-top box-szal rögzít egy filmet, majd lemondja az HBO-előfizetését, hiába rögzítette, többet nem nézheti meg). A műholdas, Sat TV szolgáltatáshoz a T-Home jelenleg merevlemez nélküli beltéri egységet ad, így ott csak külső eszközzel (videomagnó, DVD-felvevő) lehet a lejátszott műsorokat felvenni.

Vagyis sem a UPC, sem a T-Home digitális előfizetései esetében nincs lehetőség a rögzített tartalmak egyszerű másolására. Hiába érkezik az otthonokba digitálisan az adás, azokat csak analóg módon lehet egy külső eszközzel másolni. Marad tehát a DVD és a jó öreg videókazetta.

A dekódereknek minden földfelszíni módon továbbított jel (SD, HD, összes rádió, összes DVB felirat) vételére alkalmasnak kell lenniük. A rendeletnek megfelelő dekóder menüje angol és magyar nyelven is elérhető, támogatja az automatikus csatornakeresést.

A csatornák egyenként vagy összességükben törölhetők, számuk szerkeszthető, a csatornalista minden bekapcsoláskor automatikusan frissül. A dekóder rendelkezik szülői zárral.

Az Elektronikus Programkezelő (EPG) tartalmazza a műsor kezdő- és befejezési időpontját, címét, leírását. A dekóder kezelő a többcsatornás hangot, az alapbeállítás a magyar hang. 16:9 és 4:3 képarány érhető el. Digitális tévé, analóg rögzítés -->

videó T-Home DVD TV2 televízió csatorna Antenna Hungária RTL Klub dekóder digitális set-top box UPC
Kapcsolódó cikkek