Cégvilág

Gazprom: még nem jött meg a pénz

Szerdán eldől, jön-e importgáz január elsején. Az ukránok szerint minden rendben, tartozásuk fejében átutaltak másfél milliárd dollárt a Gazpromnak. Igaz, az 2,15 milliárdot vár, és délelőtt sajtótékoztatót tart az ügyről.

Szerda délelőtt moszkvai sajtótájékoztatón ismerteti az orosz Gazprom vezetése az ukrán gázvita legfrissebb állását. Alekszander Medvegyev, a társaság vezér-helyettese, és Szergej Kuprijanov, a cég szóvivője a RIA Novosztyi sajtóközpontjában tart beszámolót. Mint megírtuk, kedd délelőtt az ukrán parlament garanciát adott az importőr Naftohaz Ukrajini kétmilliárd dolláros külföldi hitelfelételéhez. A cégnek nagyjából ennyire van szüksége ahhoz, hogy kiegyenlítse a szállító, a fele részben Gazprom-tulajdonú RosUkrEnergo felé fennálló tartozását. A számlarendezés a feltétele annak, hogy a Gazprom megkösse vele a 2009-es szállítási szerződést, mégpedig a piaci árnál alacsonyabb szinten. Ha a Naftohaz nem fizet december 31-én sem, január 1-jétől már nem kap gázt, ezzel pedig zavar támadhat többek között a magyarországi gázellátásban is. Ráadásul, ha csak jövőre fizet, már csak piaci áron köt vele szerződést az orosz gázmonopolcég.

Tegnap délután az ukrán vezetés utasította a Naftohazt, hogy fizesse ki a tartozást. A cég, közlése szerint ezt megtette, sőt rendezte az egyébként később aktuális decemberi számláját is. Mindazonáltal a Gazprom honlapján a Szergej Kuprijanov azt mondta, hogy „még nem látjuk a pénzt. Túl korai az visszafizetéséről beszélni.” Megerősítette, hogy a tárgyalások folynak. Ukrán lapok szerint az sem biztos, hogy elégedett lesz a Gazprom, ha - banknyitás után - meglátja a pénzt. Adósa ugyanis "csak" másfél milliárd dollárt küldött, a Gazprom azonban 2,15 milliárd dollárt vár. Közben orosz internetes lapok azt jósolják, hogy a Naftohaz jövőre tönkremehet.

Szakmai körök szerint nem lenne szerencsés, ha az orosz cég szerda délelőtt a gázexport január 1-től való leállítását jelentené be. Bármi lenne a lépés oka, a társaság végképp elveszítené megbízható szállítói titulusát. Emlékezetes, hogy Európa a Nabucco gázvezeték közel tízéves, de íróasztalfiókban pihenő tervét a 2006. év végi gázcsap elzárás után porolta le.

Nabucco Naftohaz Kuprijanov Alekszander Medvegyev Gazprom
Kapcsolódó cikkek