Cégvilág

Golf: már Eb is lesz nálunk

Az Európai Golf Szövetség (EGA) a novemberi éves közgyűlésén elfogadta azt a programot, miszerint 2010 – 2012 között Magyarország rendezheti a European Young Masterst, vagyis a Junior Európa-bajnokságot. A magyar golfozás 2008-as eredményeiről és a jövőbeni lehetőségeiről nyilatkozott a VGO-nak Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke.

 Az Európai Golf Szövetség (EGA) a novemberi éves közgyűlésén elfogadta azt a programot, miszerint 2010 – 2012 között Magyarország rendezhesse az European Young Masterst, vagyis a Junior Európa-bajnokságot. Ez nagy elismerés!

Az európai golfszövetségben már a kezdetekben is örültek a kezdeményezésünknek, és egy olyan újszerű megoldásként tekintettek rá, amely felpezsdítheti a magyar golféletet. A Young Masters a 16 éven aluliak Európa-bajnoksága, itt majd Európa legkiválóbb juniorjaival mérhetik össze erejüket a magyar fiatalok. A felkészülés jegyében a golfszövetség külön programot indított, hogy a versenyen már olyan csapat képviselhesse Magyarországot, amely méltó ellenfele lehet az európai golfnemezetek legkiválóbb juniorjainak.

Külföldi klubokkal milyen együttműködéseket terveznek?

Szorosan együttműködünk a külföldi, nemzetközi klubokkal egyaránt. Az országokkal eddig is jó kapcsolatunk volt, de a környező országokba szeretnénk kétoldalú megmérettetésre vinni a fiatalokat. 2009-ben szervezzük a senior Európa Bajnokságot Tatán, és Mária-völgyben az MKB névadó támogatásával. Huszonhárom ország, közel háromszáz versenyzője érkezik Magyarországra, plusz családtagjaik. Számunkra nagy kihívás a rendezési feladat. Az országnak pedig nagy hírverést eredményez majd, az egyhetes rendezvénysorozat.

Az utazási irodák kezdik felismerni a golfturizmusban rejlő lehetőségeket. Ha országos szinten beindulnak a klubéletek, felkeltjük az érdeklődést a megfelelő publicitással?

Adott az esély. Egyre több golfpályát építenek, és néhány éven belül - országos viszonylatban - szinte minden megyeszékhelyen nyílhat egy golfklub. A Magyar Turizmus RT-vel közösen összeállítottunk egy programot, mert azt látjuk, hogy az osztrákok is szívesen járnak hozzánk golfozni. Pedig nem kérdés számomra, hogy az alpesi pályák festői szépsége, vagy az alföldünkön található golfpályák nyűgözik le inkább a turistákat. Mégis hozzánk jönnek. A bükk-i pályán például a rendszeres amatőr versenyzők több mint hatvan százaléka külföldi. Mivel a golfos tehetős fajta, szívesen elkölti a pénzét exkluzív körülmények között. Meg kell teremteni a feltételeket, hogy nálunk költsék el a pénzüket.

Milyen a golf utáni társadalmi érdeklődés Magyarországon?

Negyven év kihagyás bizony meglátszik rajtunk. A golf csupán 1989 óta tartozik újra az engedélyezett sportok közé. A környező országokban sehol nem szüntették be a golféletet háború után, csak nálunk. A kezdetekben pezsgő golféletről beszélhettünk, nagyon jó eredményekkel. Nekünk most az a dolgunk, hogy folytassuk a megkezdett munkát, ezért 2009-ben még nagyobb hangsúlyt fektetünk a játék népszerűsítésére, az emberek megszólítására, és arra, hogy minél többen megismerjék, és megszeressék ezt a sportot. Ez a növekedés alapja. Bízom benne, hogy a közeljövőben újra tízezres nagyságrendű lesz a regisztrált amatőr golfozók száma.

És hol vannak a profik?

A profik, a Magyar Profi Golf Egyesület (HPGA) tagja a golfszövetségnek. Fontos a jelenlétük, hogy minden pályán ott legyenek, és oktassák a sportot. A profi szövetség amellett, hogy tanít, célja, hogy kilépjen a nemzetközé mezőnybe is. A nemzetközi életben pedig egészen más kategória a profizmus, anyagi értelemben: díjak, költségek, utazás. Úgy érzem, olyan ez számunkra, mint a spanyol foci: szeretjük nézni, "csak"nem vagyunk benne. Alapkérdés a generációs váltás, hogy felnőjön egy olyan fiatal golfos nemzedék Magyarországon, aki képes arra, hogy profik által oktatva, nemzetközi eredményeket érjen el.

Világviszonylatban a legszponzoráltabb élsportolónak számít Tiger Woods, szponzori díjai messze meghaladják az összes többi sportágban lévőkét. Magyarországon, hogyan viszonyulnak a szponzorok a golfhoz?

Ahogy az emberhez. Tiger Woods már legenda, aki nemcsak a sportban, de emberileg is nagyot alakít. Tudja, hogyan kell a saját hullámvölgyéből kikerülni. Szerinte: "egy rossz ütés öt lépésig tarthat, aztán el kell felejteni"! Úgy tud örülni saját sikereinek, mintha ma kezdte volna a pályát. Ritka adottság. Egy olyan született tehetségről beszélünk, ami mellett megtalálható a kemény munka, és a nagyfokú szponzori és családi támogatás.

Amikor nem "születnek" nagy formátumú versenyzők, miért jó a szponzornak, hogy a hazai golféletet támogassa?

Hazánkban egyrészt a golf sportértékének is emelkednie kellene, ezért hozzuk ide az Európa-bajnokságokat. Másrészt a golf egy társasági verseny, ahol egyre nagyobb számban vesznek részt üzletemberek a pályákon. A társaságképző erőben megtalálható az összetartás is. Azonban a mostani gazdasági helyzetben a cégek elsősorban az image építésen, szponzorációs költségen spórolnak, és ezáltal szűkülnek a lehetőségek is. A szövetség ennek ellenére teljesítette az éves tervet.

A pénzügyi válság befolyásolhatja a jövőbeni terveket?

Számolnunk kell a gazdasági környezet hatásaival. Elsődleges érdekünk a meglévő értékek megóvása, vagyis a pályák üzemeltetésének biztosítása. Egy golf klub nem más, mint egy több milliárd forintos beruházás, egy olyan vállalkozás, amely munkahelyeket teremt. A golfozó társadalmat talán kevésbé fogja érinteni a válság, nem számítunk a játékosok számának csökkenésére. A Szövetséget illetően pedig az OTP továbbra is kizárólagos – gyémánt fokozatú – támogatóként biztosítja a megfelelő működés lehetőségét, de igyekszünk új támogatókat is bevonni, hogy a visszaesést a nehéz körülmények között is el tudjuk kerülni.

Sugár András junior Golf Európa-bajnokság
Kapcsolódó cikkek