Cégvilág

Google News, magyarul!

Mától magyar nyelven is elérhetővé teszi népszerű hírgyűjtő szolgáltatását a Google, ami a hazai online sajtó több száz forrásából táplálkozva, a jól ismert automatikus algoritmusok által válogatja majd az írásokat - írja a HWSW.

A Google News 2002 januárjában indult kísérleti jelleggel, majd 2006-ban kapott végleges cimkét, s azóta már 43 régióban, illetve 24 nyelven elérhető. Nem ígér bonyolult dolgot, csak annyit, hogy összegyűjti a vizsgált médiumok elmúlt 30 napban megjelent híreit, majd tematikusan csoportosítja őket.

Az angol nyelvű változat körülbelül 4500 site-ot szemléz, míg a most induló magyar kiadás 200-at. Az előzetes információk szerint a hírügynökségekkel külön szerződést kötött a Google. A Google nem kizárólag az ingyenes, de az előfizetést igénylő lapokat is képes szemlézni, ezeket a találati listában külön jelzi.

Ahogyan a belső folyamatai, úgy a News kezelőfelülete is szinte megegyezik a Google keresőjével. Kulcsszavak alapján, kapcsolókkal kiegészítve lehet hírek után kutatni, a Hírkereső-típusú oldalakkal ellentétben itt nincs emberi beavatkozás, kizárólag az automata Google-kereső roboton illetve a hirdetési rendszer lelkét is szövegbányász algoritmuson múlik, hogy melyik hírek kerülnek előre.

A Magyarországon klasszikusan erős hírkereső oldalak számára konkurenciát jelenthet a lokalizált News, bár független szakértők szerint a konzervatív internetezési szokások miatt csupán egy vékony réteg lesz az, aki számára ez új lehetőséget jelent majd. A weben valóban otthonosan mozgó felhasználók közül sokan RSS-t használnak, a laikus internetezők nagy része pedig címlapokról tájékozódik.

rss Google News hírkereső
Kapcsolódó cikkek