Cégvilág

Hoppon maradt a Panasonic

A Goldman Sachs elutasította a Panasonic ajánlatát, amelyet a pénzintézetnek kínált annak Sanyo részesedéséért. Így egyelőre nem jöhet létre Japán legnagyobb elektronikai gyártója.

A Panasonic ajánlatot tett a Sanyo 29 százalékára, amelyet a Goldman Sachs birtokol – írja az AFP. "Úgy gondoljuk, hogy ez a folyamat és ez az ár nem szolgálja a Sanyo részvényeseinek érdekeit" – magyarázta az elutasítást a Wall Street óriása közleményében. Mitöbb, a Goldman megemlítette, talán él jogaival és újabb részvénycsomagokat vásárol meg a Sanyoból.

A Panasonic az előző hónapban jelentette be, hogy megvásárolná a Sanyot, ezzel létrehozva Japán legnagyobb elektronikai gyártóját. A fúzió egyúttal jelentősen megnövelné a Panasonic részesedését az újratölthető akkumulátorok és a napelemek gyorsan növekvő piacán.

A Sanyo 2006-ban került a Goldman Sachs, a Daiwa Securities SMBC és a Sumitomo Mitsui Banking Corp. tulajdonába – a három óriáscég együtt a részvények 70 százalékát tartja kézben.

A cég, amely a második világháborúban biciklilámpák gyártásával kezdte működését, négy év után idén májusban jelentett először nyereséges évet a drasztikus hatékonyságnövelő intézkedéseknek köszönhetően. A Sanyo sorsa azonban most ismét rosszra fordult: a második negyedévben a gyenge eladások és az erős jen miatt a profit kétharmadával csökkent.

Panasonic Sanyo Sumitomo Daiwa Goldman
Kapcsolódó cikkek