Cégvilág

Jövő héten megy a pénz, szusszanhatnak a kórházak

Közel 20 milliárd forint többletpénzt kapnak jövő héten az egészségügyi intézmények az EA szufficitjéből. Az összegből kiegyenlíthetők a lejárt számlák.

Fedezheti a kórházak 19,8 milliárd forintos lejárt beszállítói tartozásait az Egészségbiztosítási Alap (EA) megtakarításából számukra juttatott összeg – mondta a VGO-nak Székely Tamás tárcavezető. A kormány mai ülésén úgy döntött, hogy az EA megtakarítását – ez az ellátórendszer átalakítása, a biztosítottak jogviszonyának ellenőrzése, a takarékos gyógyszergazdálkodás következménye – az intézmények éves teljesítményei alapján szétosztják közöttük.

Legnagyobb összeget – 1 milliárd forintot – a Semmelweis Egyetem kapja, a második helyen 800 millióval a debreceni, majd 700-700 millióval a szegedi és a pécsi egyetem áll. Az ugyancsak tetemes betegforgalommal gyógyító Állami Gyógyintézeti Központ 430 milliót kap. A pénzt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jövő héten utalja át az intézményeknek.

Az egészségügyi miniszter azt is elmondta: korábban – a vélelmezett megtakarítások megelőlegezésével – már 5,7 milliárd forintot szétosztottak az ágazatban, így az idei többletjuttatás meghaladja a 25 milliárd forintot. Az előző pénzosztásnál a várólisták csökkentése, a súlyponti kórházak helyzetének javítása és a költséghatékony egynapos betegellátás bővítése volt a fő szempont.

Mivel a tárca folyamatos kapcsoltban van az ágazat szakmai szervezeteivel és az intézményekkel, vannak ismereteik arról, hol szorít a cipő. Így az EA maradványából – ez a gyógyító-megelőző kassza 4,1, a gyógyszerkassza 15,5 milliárdos megtakarításának eredménye – legtöbbet a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményei kaptak, az összeg megközelíti a 17 milliárdot. A fogászati ellátásra 601,5, a művese kezelésre 500 millió jut.

Mivel az év közben jelentősen megemelkedet üzemanyag árak többletkiadást okoztak az Országos Mentőszolgálatnál, 250 millióval kompenzálják azt. A betegszállításra ugyancsak hasonló ok miatt 286,3 millió többletpénzt adnak. Ez utóbbi előzménye, hogy ez év februárban miniszteri megállapodást kötöttek arról, hogy az éves előirányzatot olyan mértékben egészíti ki a szaktárca, hogy az egy kilométerre jutó díj elérje a 100 forintot.

Székely Tamás egészségbiztosítási alap megtakarítás szétosztás
Kapcsolódó cikkek