Cégvilág

Kiiktatták, mégis gyűlik a levélszemét

Nem bizonyult túlzottan sikeresnek a kiberbűnözés elleni küzdelem egyik legutóbbi akciója. A kaliforniai McColo hosting-cég kiiktatásával csak átmenetileg lehetett mérsékelni a kéretlen levelek tömegét, november végén ismét átlagon felüli mennyiségű spam árasztotta el a világot.

Az amerikai hosting-cég kiiktatását ugyan 65 százalékos levélszemétküldés-visszaesés követte, ám az azóta eltelt időben ismét hét százalékkal több a spam. Az ezzel foglalkozó kiberbűnözők most új módszereket keresnek, ennek nyomán az utóbbi két hétben kétszer is csúcsot döntött a spamáradat -  hívják fel a figyelmet a Symantec spamelhárító mérnökei.

Változások figyelhetők meg a spam típusában is. A szöveg/HTML alapú kéretlen emailek aránya az elmúlt időszakban ismét 55 százalékra nőtt a kéretlen elektronikus levelek körében.

A kéretlen elektronikus levelek küldése kifizetődő üzlet, még akkor is, ha csak minden 12,5 milliomodik e-mail ér célba, azaz érkezik rá válasz. A spamek egyes helyeken a teljes levélforgalomnak akár a 80 százalékát is kitehetik. S bár alighanem a legtöbben olvasatlanul, automatikusan kitörlik ezeket, a károk éppen ezáltal keletkeznek: kiválogatásuk, törlésük időt vesz igénybe. Ráadásul ott a vírusveszély is, az, hogy egyre gyakrabban érkeznek egy spamlevél csatolmányaként.

Nem mindegy az sem, hogy milyen betűvel kezdődik az e-mail cím? Bár a legtöbben aligha tulajdonítanak komoly jelentőséget ennek a dolognak, brit kutatók szerint azonban alapvetően ez dönti el, milyen mennyiségben érkezik a postaládába spam. Több mint félmilliárd kéretlen levél átnézését követően ugyanis arra a megállapításra jutottak, hogy akinek A, M vagy S betűvel kezdődik az e-mail címe, annak az átlagosnál jóval több spamet kell nap mint nap eltakarítania, mint annak, akinek Q vagy Z a kezdőbetűje. A magyarázat egyszerű, a spamküldők ugyanis a „szótár” módszer alapján kreálják a megcélzott e-mail címeket, azaz a gyakoribb nevek jóval több kéretlen levelet kapnak kézhez, mint a kevésbé ismertebbek vagy az egyénileg kitaláltak.

hosting levélszemét spam
Kapcsolódó cikkek