Cégvilág

Minimenedzser, 21,1 megapixeles gép - A hónap slágerei

Minimenedzser a zsebbe, filmrajongóknak élvezhető saját videofelvétel, és házimozizás közben 65 literes sütőtérben készülhet a finom vacsora. A partifotókhoz a Manager Magazin egy 21,1 megapixeles gépet ajánl.

Minimenedzser a Nokiától

Mobiliroda A Nokia E71-esnél egy készülékben rejtették el a navigációt, a szabadidős eszközöket és minden olyan funkciót, amelyre akár üzleti, akár magánutazáskor szükség lehet.

A rozsdamentes (szürke vagy fehér) acélból készült tok, a mart grafika, a lekerekített élek és az élénk színeket felvonultató kijelző a mostani telefondivatnak tökéletesen megfelel, és a finn cégre jellemző magas minőséget és tudást képviseli.

A 320x240 képpontos TFT-kijelző 2,36 hüvelykes lett, a készülék 114x57x10 milliméteres és 127 grammos. A masszív külső mögött meggyőző tudás rejtőzik.

A teljes QWERTY billentyűzet megkönnyíti az üzenetírást, az e-mailek egyetlen gombnyomással elérhetők, a készülék minden tekintetben a E61-es és az E61i méltó utódja lehet.

Igazi kis mobiliroda, Word, Excel vagy akár PowerPoint dokumentumokkal is „operálhatunk”, a VPN-támogatás segítségével pedig bárhonnan hozzáférhető a munkahelyi intranet. A telefonon Symbian OS 9.2 operációs rendszer fut a Series 60 kezelőfelület alatt. A rendszer lelke egy 369 MHz-es ARM 11 CPU, amelyhez 128 megabyte SDRAM csatlakozik.
A készülék támogatja térképek letöltését, a zene- és a médiamegosztást, valamint a gyors és akadálytalan HSDPA-alapú internetezést.

A kissé kevésnek mondható (a kategóriánál legalábbis) 3,2 megapixeles kamera LED-villanót is kapott, a videók pedig 640x480 képpontos méretben rögzíthetők, 22 kép/másodperces sebességgel.

A hátlapi kamera mellé előlapit is szereltek, az MP3-lejátszó memóriája 8 GB-ig bővíthető.

A célállomáshoz vezető utat a Nokia által fejlesztett térképek és a beépített A-GPS szolgáltatás navigálja. Az opcionálisan választható gyalogosnavigáció vizuális támogatással segít elsétálni A-ból B-be.

A Nokia-térképek számos szolgáltatást is tartalmaznak – a pályaudvaroktól és kórházaktól kezdve a turistalátványosságokig és éttermekig –, így rákereshetünk ezekre, legyenek azok a szomszédos kerületben, vagy akár a világ másik pontján.

Ezenkívül a készüléket EDGE, WCDMA (3G) és HSDPA átvitel mellett WLAN vevővel is ellátták. Így minden olyan kapcsolódási mód megtalálható benne, amely ennél a készüléktudásnál és minőségnél ma elvárható.

A cég a Nokia E71-est üzletembereknek szánta, ezért a tudásért és minőségért pedig – kártyafüggetlenül – nem drága a bruttó százezer forintos ár.

Ólommentes otthoni mozizás

Felsőfokon Full HD plazmamodellekkel bővítette őszi kínálatát a Panasonic. A zászlóshajónak számító PY800-as sorozat más modelljeihez hasonlóan a 147 és a 165 centiméteresek is kimagaslóan nagy kontrasztarányú képeket jelenítenek meg, zökkenőmentesen adják vissza a mozgásokat, és moziminőségű hangzást kínálnak.

Mindkét modell 30 000:1 valós és 1 000 000:1 dinamikus kontrasztaránnyal büszkélkedhet, így a képernyőn a fekete felületek nem lesznek szürkék vagy sötétszürkék. A két modell a Panasonic új, V-Real Pro 3-as jelfeldolgozó technológiáját is alkalmazza, amely optimalizálja a kijelzőpanel teljesítményét, hogy kristálytiszták legyenek a gyors mozgású jelenetek anélkül, hogy a finom színárnyalatok elmosódnának. A két modellbe már az intelligens képalkotási technológiát is beépítették, amely az eredeti képkockák alapján mozgáskompenzációs közbülső képkockák sorozatát számítja ki, hogy a gyors mozgású jelenetek folyamatosak és tiszták legyenek, így a képi tartalmat tökéletesen adja vissza a képernyő.

A PY800-as sorozat 147 és 165 centiméteres modelljeit mindezeken túl a környezetre kevéssé káros hatásúnak tervezték. A Panasonic az első olyan televíziógyártó, amely kivonta az ólmot plazmatévéiből. A készülék az Eco módot is felkínálja, amely automatikusan a környezeti fényviszonyokhoz igazítja a képernyő fényerejét az alacsonyabb energiafogyasztás érdekében. Ráadásul a paneleket úgy alkották meg, hogy élettartamuk meghaladja a 100 000 órát.

A mozifilmek rajongóinak örömére a két új plazmatelevíziót négy-négy HDMI-csatlakozóval látták el, amelyek képesek a mozifilmekre jellemző 24 p-s jelek feldolgozására.

A PY800-as modellek nem csupán a beállításaikat és a csatornakiosztásaikat szinkronizálják automatikusan a felvevőkkel. A műsorokat is közvetlenül lehet rögzíteni a Viera televízió távirányítóján egyetlen gomb lenyomásával. Emellett az SD-kártyabemenet és a számítógépes csatlakozás is hozzájárul a rendkívül egyszerű működtetéshez.

Az SD-kártyaolvasó támogatja az AVCHD és HD-JPEG formátumokat, néhány mozdulattal máris élvezhető a saját videofelvétel vagy fotósorozat megtekintése.

A Panasonic TH-65PY800-as és TH-58PY800-as plazmatévék 2008 novemberétől kaphatók, közel kétmillió, illetve 1,3 millió forintért.

Nagyágyú Canon módra

Mérföldkő A Canon késő őszre igazi csemegét tartogatott a profi és az igényes amatőr fotósok örömére: olyan, 21,1 megapixeles géppel rukkolt elő, amellyel – a termékcsaládban először – nagy felbontású videók is rögzíthetők. A cég bejelentése szerint az EOS 5D Mark II újradefiniálja a fotózás fogalmát.

A már hároméves EOS 5D utódja kompakt és könnyű, ezenkívül időjárásálló magnéziumvázzal, porvédő tömítésekkel, valamint a teljesen új Canon CMOS képérzékelővel látták el, azaz a sötétben való fényképezéskor akár 25 600-as ISO érzékenységre is képes.

A HD-s videofunkció integrálása a prémium kategóriás 21,1 megapixeles fényképezőgépbe valóban érdekes vívmány: ez a rögzítési megoldás új fejezetet nyit az amúgy már több mint 20 éves EOS történetében: „A gyorsan változó digitális világban lehetőséget biztosít az EOS-fotósok számára saját felvételeik elkészítéséhez és megosztásához” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging vezetője. Élőkép módban a részletgazdagság szenzációs, megszakítás nélkül rögzíthetők HD-s videofelvételek: 1080-as felbontásban, 30 kép/másodperces sebességgel. Ezzel a felbontással maximum 12 perces kisfilmek készülhetnek, 4 GB-os méretben. A felvett video formátuma Quicktime MOV, és a sokat bírált kijelző láthatósága némileg javult, köszönhetően a dupla és tükröződésmentes rétegnek.

Az új Digic 4 processzor a részletgazdag képek elkészítéséhez a továbbfejlesztett CMOS érzékelőről érkező jeleket dolgozza fel. Az modell segítségével 3,9 kép/másodperc sebességgel – amely a korábbiaknál is gyorsabb –, akár 310 JPEG felvételt is készíthetünk 2 GB vagy nagyobb kapacitású UDMA kártyára.

Szintén az újdonságok közé sorolandó a továbbfejlesztett menürendszer a gyorsvezérlő képernyővel, ahol elérhetők a leggyakoribb funkciók, illetve az automatikus perifériamegvilágítás-korrekció, részletes EF objektívinformációk felhasználásával, JPEG képek optimalizálásához.
Az EOS 5D Mark II vázért jelenleg körülbelül bruttó 600 000 forintot kérnek, ha azonban jobb objektívvel és kiegészítőkkel számolunk, pillanatok alatt átléphető az egymillió forintos lélektani határ, ám ennyiért valóban jó társat kaphatunk a stúdió-, illetve a külsős fotózásokhoz. Ezt megerősíti az egyik legismertebb fotósoldal, a dpreview teszteredménye is, amely szerint a gép „igen jó” eredményt kapott.

Forró Samsung-ötlet

Kettő az egyben – Jasper Morrison brit dizájner és a Samsung technológiája találkozásából született az új Twin Convection, azaz kettős hőlégbefúvásos sütő.

Az oldalas és az almás pite szépen megfér egymás alatt a Samsung új készülék. Bár ez elsőre talán hihetetlennek tűnik, mégis tény, hogy az új Samsung Deluxe sütőben a desszertet és a főételt egyszerre lehet elkészíteni, úgy, hogy az eltérő illatok egyáltalán nem keverednek a két sütőtér között. Ezzel az ételek elkészítési ideje a felére csökken.

A rejtély megoldása egy speciális lap, amellyel a 65 literes sütőtér két részre osztható. Az alsót és a felsőt külön hőlégbefúvással látták el, hőmérsékletük külön-külön állítható és a sütési idő is egymástól függetlenül programozható. Ezzel két sütőteret nyerhetünk, de a kettő természetesen össze is nyitható. Ha egyféle kisebb adag elkészítését tervezzük, elegendő csak az egyiket felhevíteni. Mindez jelentős energiamegtakarítást jelent. Természetesen a két sütőtér külön-külön és egybenyitva is A energiaosztályú.

A készülék a két kiugró tekerőgombbal, illetve érintéses vezérléssel programozható, a beállításokat hangjelzések erősítik meg. Az alsó és a felső tér között akár 75 Celsius-fok hőmérséklet-különbséget is elérhetünk. A kijelzőről minden tudnivaló leolvasható használat közben.

A tisztításról a készülék belső falainak speciális zománcozása gondoskodik, amely katalizátorokat tartalmaz. Ezek a katalizátorok oxigén hatására 200-300 Celsius-fokon megváltoztatják a zsírszennyeződések kémiai szerkezetét, tisztán tartva a sütőt normális működés közben.

Panasonic EOS 5D Mark II Nokia E71 plazmatévé sütő fotózás canon mobil Samsung full hd
Kapcsolódó cikkek