Cégvilág

Szabadkán nyitott környezetbarát gyárat a Masterplast

Megnyitotta legújabb és eddigi legnagyobb gyárát a szerbiai Szabadkán a magyar tulajdonban álló Masterplast Group Zrt. Az egy milliárd forintos ráfordítással létrehozott beruházás további lendületet ad a mára a régióban is jelentős szereplővé vált, dinamikusan növekvő hazai központú vállalatcsoport számára.

Az évi 500 ezer köbméter polisztirolt gyártó, 6500 négyzetméteres üzem a legkorszerűbb polisztirol gyár a régióban. A szabadkai üzemben gyártott termékek az egyre dinamikusabban bővülő szerb és a logisztikailag kedvezően elérhető szomszédos országok igényeit szolgálják ki.

A kapacitásbővítést az emelkedő energiaárak és a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt erőteljesen megnövekedett piaci kereslet tette indokolttá. A legmodernebb technológiával felszerelt gyártósoron készülő termékek a korábbihoz képest jelentős költségelőnyt élveznek. Az üzemben a mai kor legmodernebb polisztirol (EPS) technológiáját telepítette a vállalat.

 Az új, korszerű technológia ugyan jóval magasabb invesztíciót jelent, mint az olcsóbb 80, 90-es évek technikai színvolát képviselő távol-keleti, illetve használt európai gépsorok, azonban nagyobb teljesítménnyel, magasabb gyártott minőséggel, kisebb selejt aránnyal és kisebb energiafelhasználással üzemeltethetők.

A kisebb energiafelhasználás nem csak gazdaságosabb gyártást, hanem környezetvédelmi szempontokat is támogat. A polisztirol nem szennyezi a környezetet, újrahasznosítható és felhasználásával csökken az épületekből a káros anyag kibocsátás, mely a fosszilis anyagok égetésével szabadul fel.

Az épületek hőszigetelő képességének javítása csökkenti a fűtési költségeket, az energiafelhasználást, illetve a szénhidrogének elégetéséből származó káros gázkibocsátás mértékét. Az épületek hőszigetelése nem csak az egyének, építtetők érdeke, de közvetve szolgálja a globális felmelegedés csökkentését a kevesebb szénhidrogén elégetésével.

A cégcsoport további piaci terjeszkedéséhez a külső feltételek is adottak: a közelmúltban szigorított – ám az uniós elvárásoktól még így is jóval elmaradó – épületenergetikai rendelet előírásai alapján a hőszigetelő rendszerek iránti kereslet további fokozódása prognosztizálható.

EPS polisztirol Masterplast fosszilis
Kapcsolódó cikkek