Cégvilág

Tízezreket spórolhat: az év utolsó LCD-tv és GPS akciói

Pénzügyi krízis ide – gazdasági válság oda: az előrejelzések szerint az idei karácsonyi vásárnak is lesznek slágercikkei, és ezúttal is az LCD tévék és a műholdas navigációs rendszerek (GPS) iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet. Az ok egyszerű: olyan mértékű árzuhanás történt az utóbbi hónapokban, hogy már nem számítanak luxus-cikknek, ráadásul a szaküzletek és áruházláncok új akciókat hirdettek az ünnepek előtt.

Ha LCD-tévét akarunk vásárolnia, akkor most nagyon érdemes figyelni az aktuális akciók időtartamát, ugyanis a kedvező árak egy része csak ezen a héten, jobb esetben december 24-ig érvényes – néhány típus azonban az év végéig is kedvezményes áron vásárolható meg.

Összeállításunkba azok a 32 inch (81,3 cm) képátlójú nagyképernyős LCD televíziók kerültek, amelyekhez százezer  forint alatt juthatunk hozzá idén, a GPS rendszerek piacának feltérképezésekor pedig harmincezer forintnál húztuk meg a felső határt. Természetesen ezek az LCD-tévék – néhány kivételtől eltekintve – csak az alapszolgáltatásokat kínálják, de az 1366 x 768 képpontos felbontásra mindegyikük alkalmas, tehát képesek megjeleníteni a nagyfelbontású HDTV adásokat is. A HD Ready kategóriás készülékek mindennapos tévézésre és DVD-filmek megtekintésére tökéletesen megfelelnek – de például a számítógépes játékok (X-Box, PlayStation) képminősége elmarad a nagyfelbontású monitorokon megszokott vizuális élménytől. Mindenesetre a mostani akciók keretében kifejezetten jó ár/teljesítmény mutatójú készülékekhez juthatunk.

Nagyképű LCD-k

Legkedvezőbb áron (74 988 forint) a Metro Áruházak egyikében vásárolhatunk 32 inch képátlójú (81,3 cm) LCD tévét december utolsó napjáig: az alapvető szolgáltatásokat biztosító Kenstar S3201L magyar nyelvű OSD (azaz képernyőn megjelenő) menüvel biztosítja az egyszerű kezelhetőséget, 6 ms-os képfrissítése és 2 x10 Wattos hangrendszere jónak mondható. Két HDMI csatlakozóval rendelkezik, vagyis HD-Ready.

Sokkal több funkciót kínál az ALDI áruházlánc szombathelyi üzletének december 18.-i nyitási akciója alkalmával megvásárolható Medion márkájú készülék. A 79 990 forintért hazavihető LCD-tv 2 HDMI bemenete, 1366 x 768 képpontos felbontása, képminőség-javító áramkörei általánosnak mondhatók – a kontraszt-arány (950:1) és a fényerő (500 cd/m2) azonban az átlagnál gyengébb. Ebben az árkategóriában különlegesség a két műsor egyidejű követését felkínáló „kép a képben” (PIP) funkció. (Egyébként ez az áruházlánc minden új üzletének nyitónapján felkínálja ezt a valóban kedvező akciós lehetőséget.)

A Metro Áruház a Funai LT6-M32BB jelű modelljét kínálja év végéig 86 988 forintos akciós áron. Szintén két HDMI bemenet és HD Ready felbontás jellemzi, az egyébként átlagos paraméterekkel rendelkező készülék tulajdonságai közül egyedül az 5 ms-os képváltási időt érdemes kiemelni.

Az ismert márkák közül is válogathatunk a karácsonyi kínálatban. Érdekesség, hogy az LCD-tévék fejlesztésében élenjáró, korábban magas árairól ismert Samsung egyik modellje is átlépte a 100 ezres határt, így a mostani akcióban jó képminőségű, kiemelkedően jó paraméterekkel rendelkező tévét vásárolhatunk. A Samsung LE32A330 december 21-ig 89990 forintért szerezhető be a Media Markt budapesti és budaörsi áruházaiban. Az esztétikailag igényesen kialakított készüléket kiváló kontraszt-arány (15000:1) és magas fényerő, valamint nagyteljesítményű (2x10 Watt) és több hangprofil beállítását is felkínáló hangrendszer jellemzi. Nem kell aggódni, ha ezen a héten lemaradunk a vásárlásról: ugyanez a modell év végéig hasonlóan kedvezményes áron (89 999 forintért) kapható az Euronics hálózatában.

Szintén márkás készülék a TESCO hálózatában december 24-ig akciósan kínált LG 32LG2000 (99 990 forint), amelyen már PC-csatlakozót is találunk. Kontrasztaránya kiemelkedő (15000:1), egyéb paraméterei azonban átlagosak, de a mindennapi tévézéshez bőven elegendőek.

A Media Markt e hét vasárnapig (december 21.) 99 990 forintért kínálja a Panasonic TX 32 LE 8 típusú modellt, amely ugyan közepes kontrasztarányt (5000:1), és némileg lassúnak ítélhető (8 ms) képfrissítési időt mondhat magáénak, de az átlagnál több be- és kimeneti lehetőséget kínál. Aki kifut az időből, ugyanilyen áron vásárolhatja meg a készüléket az Electro World néhány fővárosi és Budapest-közeli áruházaiban december 24-ig.

A képminőség terén kevesebb, a beépített hangrendszerek között azonban nagyobb különbségek vannak, ezért az akusztikai képességeket ajánlatos személyes „mintavétel” alapján összehasonlítani. Amennyiben a lakásban külső hangerősítőhöz kívánjuk csatlakoztatni a televíziót, ajánlatos előzetesen meggyőződni arról, hogy a két készülék ki- és bemeneti csatlakozói alkalmasak-e az összekapcsolásra.

Navigáció alapáron

A Metro Áruház év végéig 24 990 forintért kínálja a Mio Moov 200 GPS rendszerét, amelynek egyetlen szépséghibája, hogy csak a magyarországi térképszoftvert tartalmazza. Természetesen a digitális térkép bővíthető a Mio memóriakártyán is kapható szoftverével.

A Media Markt budaörsi és budapesti áruházaiban ezen héten (december 21.-ig) kapható Navigon 1200 jelű GPS-készüléket 3,5 inches kijelzővel építették, az autós tartozékokat és a kelet-európai országok térképszoftverét is tartalmazó csomagot 29 990 forintért vihetjük haza.

Jó hír a szolnokiaknak, hogy karácsony előtt a Media Markt ottani áruházában 26990 forintért kapható a Navon N 250 Mobil GPS, amely 3,5 inches érintés-érzékeny kijelzővel rendelkezik, és a szokásos tartozékok mellett a kelet-európai országok három évig ingyenesen frissíthető 3D-s térképszoftverét is megtaláljuk a csomagban.

A Photo Hall szaküzleteiben szintén december 24-ig kínálják 24 990 forintért az Ndrive G50 jelű GPS-modellt, amelyhez az idén októberben frissített Teleatlasz térképeket is megkapjuk. Ezzel Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, és Szlovénia útjain is a legújabb adatok alapján tájékozódhatunk.

HD LCD-tévé akció hd ready lcd gps HDTV
Kapcsolódó cikkek