Cégvilág

Túlélni a válságot: a lakókocsigyár példája

Január végéig meg tudja őrizni likviditását a Knaus nagyoroszi lakókocsigyára, amelyben szeptemberben leállt a termelés; a tárgyalások alapján az várható, hogy jövő év elején elején új tulajdonosa lesz a konszernnek, benne a Nógrád megyei cégnek is - mondta Botka József, a kft. ügyvezető igazgatója.

Noha a gyár eddigi legjobb évét zárta az idén, szeptemberben azért állították le a termelést, mert miután csődbe ment a német anyacég, a gyár nem kapott megrendelést. A cégvezető akkor azt mondta: azon dolgoznak, hogy január végéig, a piac stabilizálódásáig életben tartsák a céget.

Végül sikerült is megállapodniuk a német csődbiztossal, így az anyacég egymillió eurós tartozása fejében lakóautókat kaptak. Ezeket már értékesítették, illetve értékesítik is nyugat-Európában, ezzel január végéig meg tudják őrizni a cég likviditását. Emellett január végéig átütemezték a banki és beszállítói tartozásokat, a beszállítói tartozásoknál részkiegyenlítésre is sor került.

Botka József elmondta: több német befektetői társaság érdeklődik a konszern iránt. "Ha megveszik az anyavállalatot, a nagyoroszi gyárnak is új tulajdonosa lesz, mert számítanak a gyár működésére" - tette hozzá. "Ha lesz végleges befektető, az dönt majd a stratégiáról, többek között a németországi menedzsmentről, és a kapacitások megosztásáról a három telephely között."

A 350 dolgozóból a leálláskor 277-en maradtak a Knaus Tabbert Magyarországi Kft. alkalmazásában, ez a létszám nem változott, a dolgozók állásidőn vannak. Az alkalmazottak munkabérét kifizette a cég, csak kéthavi étkezési utalvánnyal tartoznak, de a novemberit még karácsony előtt kifizetik - mondta az ügyvezető igazgató.

A Knaus 1993 óta gyárt lakókocsikat Nagyorosziban. 2001-ben két cég egyesüléséből jött létre a lakókocsi gyártással, függönyök, kárpitok varrásával, valamint a lakókocsik szállításával foglalkozó Knaus Tabbert Magyarországi Kft. A cég eddigi legjobb évét zárta július 31-ével, 3,5 milliárd forintot meghaladó forgalmat és 100 milliós adózott nyereséget könyvelhettek el. A gyár válságát az okozza, hogy a Magyarországon egy, Németországban két telephelyet működtető Knaus Tabbert Group Gmbh csődött jelentett, miután a bank nem hosszabbította meg hitelszerződését, és nem tudta kifizetni a beszállítókat.

A nagyoroszi gyár önállóan gazdálkodott, de konkrét megrendelője az anyacég volt.

Knaus lakókocsi válság túlélni
Kapcsolódó cikkek