Cégvilág

Vége a sávszélesség-trükköknek

Ma egy hete annak, hogy a magyarországi internetszolgáltatóknak már nemcsak vállalniuk és mérniük kell a csomagjaikban kínált garantált le- és feltöltési sebességet, hanem a hirdetéseikben is csak a garantált értékeket szerepeltethetik.

Erre kötelezi a társaságokat az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének a fogyasztók védelmével összefüggő követelményeiről szóló szeptemberi kormányrendelet, amely december 11-től lépett hatályba.

Korábban a szolgáltatók a garantált értékeket csak az általános szerződési feltételeikben adták meg. A garantált sávszélesség az adatoknak az a le- és feltöltési sebessége, amelyet a szolgáltató az előfizetőnél az esetek 80 százalékában garantál.

A garantált le- és feltöltési sebesség azonban sok esetben nagyon nagy mértékben eltér az elvi maximumtól, így gyakran előfordul, hogy a fogyasztó csak az elvi maximum alapján választ, és egészen más minőségű szolgáltatást kap, mint amit elvárt volna a hirdetések alapján.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

elektronikus hírközlési szolgáltatás általános szerződési feltételek sávszélesség
Kapcsolódó cikkek