Cégvilág

200 ezren nem nézhetik a Viasatot - Aránytalan díjemelés?

A kábeltelevíziós szolgáltatók országszerte sok helyen arra kényszerülnek, hogy az idén megszüntessék a Viasat3 tévécsatorna műsorának továbbítását, mivel a tévétársaság véleményük szerint egyoldalúan, alapos ok nélkül, elfogadhatatlan módon csaknem a duplájára emelné a műsordíjait.

A megfizethető árú kábelszolgáltatások fenntarthatósága érdekében és az előfizetők hosszú távú érdekeinek védelmében eddig már több mint kétszázötven település több mint 200 ezer háztartásában voltak kénytelenek a szolgáltatók a kínálatból kivenni és más hasonló tematikájú programmal helyettesíteni ezt a műsort – írja közleményében a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség.

A kényszerhelyzet elsősorban azokat a kisebb méretű kábeltelevíziós vállalkozásokat érinti, amelyeknek a tévétársasággal kötött műsorelosztási szerződése 2008. december 31-én lejárt. A szolgáltatók országos szakmai-érdekvédelmi szövetségei a kábeles vállalkozások döntését indokoltnak tartják és az előfizetők megértését kérik.

A Viasat3 műsortovábbítási keretszerződésének megújításáról a több mint négyszáz kis- és közepes kábelszolgáltatót képviselő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség és Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség bevonásával folytatott előzetes tárgyalásokon a tévécsatorna tulajdonosa tavaly decemberben váratlanul jelezte, hogy 2009-től csaknem a duplájára kívánja emelni a kábelszolgáltatók által a Viasat számára fizetendő műsordíjat.

A csatorna legutóbb egy évvel ezelőtt hajtott végre 60 százalékos áremelést. A kábelszakma szerint az utóbbi időben ráadásul a tévéprogram relatív értékvesztése is tapasztalható volt, azáltal, hogy a közkedvelt Bajnokok Ligája futballmérkőzéseket a tulajdonos áthelyezte az időközben bevezetett TV6 csatornájára.

A két szövetség tagvállalatai azonban jelezték, hogy a Viasat3 esetében – a fentiekre való tekintettel – semmilyen mértékű áremelést nem tartanak elfogadhatónak, ezért a szerződése lejártával sokuk már most arra kényszerült, hogy műsorkínálatát módosítsa és a Viasat3 továbbítását januártól megszüntesse.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség megalapozottnak tartja tagjainak ezt a döntését, és abban bízik, hogy e lépés szükségességét az előfizetők is megértik.

TV6 Bajnokok Ligája Magyar Kábelkommunikációs Szövetség Viasat3
Kapcsolódó cikkek