Cégvilág

23 éves kedvenc! - 2008 legnépszerűbb játékai, galéria

A Nielsen nyilvánosságra hozta a legnépszerűbb játékszoftverek listáját a PC, és a mobil szegmensben. A felmérésben kiderül az is, melyik konzolt használták a legtöbben az Egyesült Államokban, 2008-ban.

A PC World szerkesztői csodálkozva vették tudomásul, hogy a Nielsen piackutató 2008 januárja és októbere között végzett mérései szerint a legnépszerűbb konzol továbbra is a Playstation 2. A Sony terméke a konzolok előtt töltött teljes idő 31,2 százalékát tudhatja magáénak az Egyesült Államokban. A második az XBox, mindössze 17,2 százalékkal, a Wii 13,4 százalékkal érte el a harmadik helyet. Az új, hármas számú Playstation egyelőre csak 7,3 százalékot könyvelhet el.

A PC játékok esetében a sorrend a hetente átlagosan játékra fordított idő és a teljes játékos csoportból megszerzett százalék alapján alakul ki. Eszerint a legnépszerűbb a World of Warcraft, amely hetente 671 órás elfoglaltságot jelent az amerikai felhasználóknak. Ezt követi a Call of Duty 4, 403 órával. A harmadik helyet a Halo szerezte meg, 295 órával. A lista többi helyezettje sem tekinthető meglepetésnek: egymást követi a Sims 2 és a játék első része, a RuneScape, a Diablo II, a Team Fortress 2 és a Counter Strike mindkét része.

A legérdekesebb talán a mobil játékok szegmense: a bevételből szerzett részesedés alapján a vezető helyet ugyanis egy 23 évvel ezelőtt megalkotott játék, a Tetris szerezte meg. Ráadásul a Tetris másik verziója még egy pozíciót elfoglal a top tízes listán. A nosztalgia érzését tovább erősíti, hogy a szintén ősi PAC-MAN és egy variációja az ötödik és hetedik helyet tudhatja magáénak. Igaz, a második és harmadik helyen két újabb szoftver: a Bejeweled és a Guitar Hero III áll. Szerepel még a listán a Wheel of Fortune és az Oregon Trail.

Általánosságban elmondható, hogy 2008-ban csökkent a PC játékokra fordított idő. 2007-ben a top tízes listán szereplő szoftverek heti 86 órás elfoglaltságot jelentettek, ez a szám 2008-ban csak 62 óra volt. A változást mutatja, hogy a listavezető World of Warcraft 2007-ben még heti 17 órát tudhatott magáénak, 2008-ban viszont csak 11-et. A lap szerkesztői szerint ugyanakkor ez alapján még nem jelenthető ki egyértelműen, hogy válságról beszélhetünk, hiszen 2009-ben – a tavalyi évvel ellentétben – olyan PC nagyágyúk érkeznek majd, mint a Diablo III vagy a Starcraft II.


[enews_gallery id='384157']

Halo PLAYSTATION Wii guitar hero Tetris Counter Strike warcraft RuneScape Xbox Diablo
Kapcsolódó cikkek