Cégvilág

Álláskeresők is pályázhatnak bérköltség-támogatásra

Közel 100 milliárd forintot mozdít meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium uniós és hazai forrásokból a recesszió hatásainak kezelésére – közölte tegnap Simon Gábor, a szaktárca államtitkára kormányszóvivői tájékoztatón.

Ebből 19 milliárd forint hazai pénz jut a munkaerőpiacot érintő negatív hatások enyhítését célzó, január 10-től rajtoló programokra, a többi uniós forrás lesz. Az államtitkár három munkahelymegőrző és három munkahelyteremtő pályázati programot ismertetett.

A tervek szerint az utóbbi projektek segítségével 2400 állás születhetne 2,23 milliárd forintnyi pályázati pénz segítségével. Ezek közül az új munkahelyeket eredményező beruházások támogatására 1,5 milliárd forint jut, amelyre már kétfős létszámhatártól lehet pályázni. De ugyanígy előnyt élveznek a magas hozzáadott értékű tevékenységek, itt a támogatási keretösszeg 250 millió forint. A távmunka alkalmazásának támogatására pedig 479,5 millió forintot osztanak el.

Akit lehet, benn kell tartani a foglalkoztatásban, ezt a célt szolgálják az álláshelyek megtartását célzó programok, amelyek révén mintegy 25 ezer munkahely maradhat meg. A három projektre összesen 16,7 milliárd forint jut.

A legtöbb pénzből, 10 milliárd forintból A munkahelyek megőrzéséért című program gazdálkodhat. Segítségével támogatnák a munkába járással összefüggő költségeket, a képzéseket, de lehet pályázni – munkáltatóknak és álláskeresőknek egyaránt – bérköltség-támogatásra is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Simon Gábor Szociális és Munkaügyi Minisztérium bérköltség-támogatás pályázat
Kapcsolódó cikkek