Cégvilág

Egy hétig még korlátozás nélkül bírjuk orosz gáz nélkül

Ha a következő egy hétben az előre jelzettnek megfelelően alakul az időjárás és a gázrendszerben nem történik műszaki meghibásodás, akkor sem kell új intézkedést bevezetni, ha továbbra sem jön Ukrajna felől gáz Magyarországra - mondta Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerdán kormányszóvivő tájékoztatón.

Hozzátette, ha a válság tovább, vélhetően még hetekig-hónapokig tart, akkor a jövő hét közepén kell újra átgondolni a helyzetet. Különösen akkor, ha a vártnál hidegebb lesz, vagy a rendszerben műszaki meghibásodás követezik be.

Molnár Csaba az eddig még nem használt 500 millió köbméteres stratégiai tartalék felhasználását, illetve a legrosszabb esetben a további fogyasztás-korlátozás bevezetését tartotta lehetséges intézkedésnek. A miniszter elmondta azt is, hogy a kereskedelmi tárlókban még 2,7 milliárd köbméter gáz van.

Aláhúzta, mivel az idő melegszik, már szerdán nem kell az egy hét óta csúcsüzemmódban működő tárolókból a maximális mennyiséget kivenni, s ez némi könnyebbséget jelent műszaki szempontból a gázrendszer számára.

korlátozás gáz Molnár
Kapcsolódó cikkek